Kanta-Hämeen linja-autolakossa pahin iskee vasta ensi viikolla

Tämä viikko menee Kanta-Hämeen lakon alaisessa linja-autoliikenteessä vielä kohtuullisesti hämäläisten hiihtolomien ansiosta. Riihimäen seudulla tilanne on huonompi koulujen jo alettua. Mikäli lakko jatkuu ensi viikolla, tilanne on uusi.

Pekola, Hattula
Pekolan Liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekola
Pekolan Liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekola ei osaa ennakoida, miten liikenne hoituu Hämeenlinnan seudun hiihtolomaviikkojen päätyttyä.YLE / Markku Karvonen

Ensi viikko täytyy katsoa erikseen, sanoo Pekolan Liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekola. Silloin täytyy pistää tärkeysjärjestykseen liikenne ihan uudelleen, miten ja millä voimin koululaisliikenne voi hoitua. Hän arvelee että lomaviikolla hiljaisen liikenteen aikana vaikutukset eivät ole vielä kovin suuria.

Kanta-Hämeessä AKT:n lakon piiriin kuuluva Pekolan Liikenne pyrkii turvaamaan seutuliikenteen linjoja yhdistämällä. Yhtiö ajaa lakon aikana vakiovuoroina pikavuororeittejä. Pikavuoropysäkeiltä pääsee autoihin poikkeuksellisesti seutu- ja työmatkalipuilla ilman pikavuoron lisämaksua.

Hämeenlinna-Lahti välin yhtiö ajaa vakiovuoronomaisesti ja Hämeenlinnasta Turkuun pikavuorojen tapaan. Pekolan Liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekola lupaa yhtiö hoitavan yhteydet satamiin niin, että hiihtolomalaiset pääsevät laivavuoroille. Niemisen Linjat ajaa Lammin suunnalla normaalisti.

- Hauhon suunnan liikenteestä ajetaan kaikki aamun enimmäistä ja yhtä päivävuoroa lukuun ottamatta, Valkeakosken suuntaan ajetaan kaikki ostovuorot. Janakkalan-Riihimäen suuntaan ei Rengon suunnasta ajeta mitään vakiovuoroliikennettä. Pikavuoroliikenteestä ajetaan kaksi kolmasosaa Lahdesta Hämeenlinnan kautta Turkuun ja takaisin, eli laivoille ja laivoilta pääsee. Pikavuorot ajetaan Koiviston Auton ja Pekolan liikenteen vuoroja yhdistelemällä niin että parhaat lähtöajat saadaan ajettua, kertoo Risto Pekola.

Työnantajat saattavat vastata sululla

Pekolan Liikenteen vuoroja paikkaavat Lehdon liikenne Turengista Hämeenlinnaan ja Kivistön liikenne Forssassa. Mikäli lakko venyy ensi viikolle ja koulujen alkamiseen, Risto Pekola ei halua vielä ennakoida vaikutuksia ja mahdollisuuksia hoitaa liikennettä.

Tietoja ajettavista vuoroista saa Matkahuollon toimipisteistä ja mm. Pekolan Liikenteen verkkosivuilta. Yhtiön vaihde saattaa tukkeutua kyselyistä.

Pekolan Liikenteessä kymmenestä esimiehestä kahdeksan siirtyy ratin taakse, liikenteessä on 12 autoa. Mikkolan Liikenne ajaa normaalisti.

Risto Pekola ei usko helppoon sopuun. Palkkakiistan lisäksi näkemykset työaikakysymyksistä ovat kaukana toisistaan. Pekolan mukaan työnantajat saattavat julistaa loppuviikolla työsulun, joka pysäyttää bussiliikenteen lähes kokonaan.

Lähteet: YLE Häme