Oulu hamuaa loistoristelijöitä

Oulun kaupungin haaveena on nousta yhdessä Pohjanlahden rannikkokaupunkien kanssa maailmanluokan ristelijöiden poikkemissatamaksi. Tavoitteena on saada kaupunkiin ensimmäinen suurristelijä jo ensi vuonna.

Oulu
Itämeren alueella risteilleet eurooppalaiset risteilijät matkustajineen käyttivät vuonna 2008 rahaa yhteensä 14,2 miljardia euroa. Englantilainen Black Watch risteilijä vieraili Kemissä kesällä.Karoliina Kemppainen / YLE

Oulu on tämän vuoden alusta mukana markkinointiverkostossa, jonka tavoitteena on saada jopa 1 000 matkustajan risteilyaluksia Pohjanlahden ja Perämeren alueelle. Muut verkostossa mukana olevat kaupungit ovat Ruotsista Hudiksvall, Sundsvall, Uumaja ja Luulaja. Suomesta mukana ovat Rauma, Pori ja Oulu.

Hankkeessa hyödynnetään jo pitkään jatkunutta Perämerenkaaren alueen yhteistyötä. Markkinointi kohdistetaan varustamoihin ja sitä hoitaa käytännössä risteilyalan ammattilaisyritys Maarianhaminasta.

Oulun satamaan sopii

Oulun Satamassa on valmiudet vastaanottaa suuriakin aluksia. Erityisesti pohjoisen valoisat kesäyöt, luontokohteet ja Napapiirin läheisyys kiinnostavat uutta tarjontaa etsiviä kansainvälisiä varustamoita. Tavoitteena on saada Ouluun 5-7 risteilylaivaa vuodessa. Ensimmäinen alus saapuu Skotlannista kesäkuussa 2011.

Itämeri kasvattaa suosiotaan maailman risteilymarkkinoilla. Pohjoinen Eurooppa kiinnostaa erityisesti amerikkalaisia, englantilaisia ja saksalaisia risteilymatkustajia. Suurimpia vetovoimatekijöitä ovat vierailukaupunkien ja niiden lähialueiden monipuolinen kulttuuri- ja luontotarjonta sekä mahdollisuus käydä useammassa maassa yhdellä matkalla.

Itämerellä vierailee yli 500 000 risteilymatkustajaa vuosittain. Määrä on kasvanut 10 %:n vuosivauhtia.

Lähteet: YLE Oulu