Limainen Amflora-geeniperuna herättää epävarmuutta

Tärkkelyspitoinen Amflora-peruna on ensimmäinen suomalaisille pelloille tuleva geenimuunneltu viljelyskasvi. Asiantuntijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen teollisuusperunan riskittömyydestä.

Kotimaa
Perunan kukkia
YLE

Amflora-peruna on ollut vuosia geenimuuntelun kiistakapula. BASF-kemikaaliyhtiön kehittelemä teollisuusperuna sai tänään Euroopan komissiolta myynti- ja viljelyluvan.

Muuntogeenisen Amflora-perunan tärkkelyspitoisuus on erittäin korkea. Suomessa siitä on tarkoitus kehitellä liimaa paperiteollisuuden tarpeisiin. Myös rehuteollisuuden käyttöön tärkkelyspitoista perunaa suunnitellaan.

"Nihkeä ja limainen peruna"

Amflora on nimensä mukaisesti yksinomaan teollisuusperuna. Biotekniikan neuvottelukunnan asiantuntijan Kimmo Pitkäsen mukaan kuluttajan pöydälle peruna ei tule löytämään tietään.

- Sen ominaisuudet eivät todellakaan viehätä kuluttajaa ruokamielessä. Se on hieman nihkeä tai jopa hieman limainen peruna, molekyylilääketieteeseen erikoistunut Pitkänen sanoo.

Suomessa perunaa viljeltäisiin kahdeksantoistametristen suojavyöhykkeiden ympäröimänä, koska geeniperuna ei saa sekoittua muihin viljelmiin. Pitkäsen mukaan myös myös perunoiden käsittelykoneistoa säädellään tarkasti, jotta geeniperunat ja muut perunat eivät sekoitu.

Vastustus kiivasta Keski-Euroopassa

Komissio hyväksyi tiistaina myös kolmen muuntogeeniseen maissiin perustuvan tuotteen myynnin EU-maissa. Niiden viljely on yhä kuitenkin kiellettyä.

Italian maatalousministeri Luca Zaia tuomitsi komission päätöksen tiistaina tuoreeltaan.

- Omasta puolestamme aiomme jatkaa perinteisen maanviljelyn ja kansalaisten terveyden suojelua, Zaia sanoi lausunnossaan.

Myös Itävallassa, Unkarissa, Kreikassa ja Ranskassa vastustetaan kiivaasti muuntogeenisten kasvien viljelyä. Saksassa perunan viljely aiotaan aloittaa pienimuotoisesti.

Anttila luottaa rinnakkaiselolakiin

Suomessa maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (Kesk.) luottaa eduskunnan käsittelyssä olevaan rinnakkaiselolakiin. Tällä hetkellä valiokuntakäsittelyssä oleva laki määrittelee tarkasti, kuinka geeniperunaa saa viljellä.

- Jäsenmaat eivät tässä vaiheessa voi estää viljelyä. Sen vuoksi eduskunnassa on lakiesitys GMO-perunan viljelyn peruspelisäännöistä, Anttila sanoo. Anttila toivoo, että geenimuuntelusta voitaisiin päättää komission sijaan jäsenmaiden tasolla.

- Jos muuntogeenisten kasvien viljely tulee jäsenmaiden päätettäväksi, asiasta keskustellaan kuluttajien kanssa erittäin tarkkaan, koska kuluttaja on tässä asiassa kuningas, Anttila muotoilee.

Vastustuskykyinen antibiooteille?

Ongelmalliseksi Amflora-perunan tekee muun muassa se, että sen sisältämä geeni saattaa olla vastustuskykyinen eräälle antibiootille. Suomen Luomuliitto muistuttaa, että jopa koeviljelmille tarkoitettuja kasveja on levinnyt ruokaketjuun.

- Olemme erittäin hämmästyneitä, että komissio hyväksyi tämän perunan, koska vaihtoehtokin on olemassa, Luomuliiton edustaja Elisa Niemi sanoo. Niemi viittaa Europlant-kasvinjalostusyhtiöön, joka on jalostanut Amfloraa vastaavan perunan tavanomaisin menetelmin.

Erikoissuunnittelija Jukka Rajala Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista pitää Amfloran hyväksymistä järjettömänä.

- On hämmästyttävää, että geenimuunneltua ja tavanomaista tärkkelysperunaa ei ole haettu viljelykokeisiin Suomessa, jotta ominaisuuksia voidaan verrata, Rajala sanoo.

EFSA: Amflora on turvallinen

Euroopan lääkevirasto EMEA totesi viime kesäkuussa julkaistussa raportissaan, että Amfloran sisältämä geeni on harmiton, koska geenin siirtyminen kasvista eläimeen tai ihmiseen on erittäin epätodennäköistä.

Myös Biotekniikan neuvottelukunnan asiantuntija Kimmo Pitkänen korostaa, että perunan turvallisuus elintarvikkeena on varmistettu, koska Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA on luokitellut Amfloran turvalliseksi.

Ensimmäisten Amflora-koeviljelyiden on määrä alkaa Suomessa ensi vuonna. Seuraavaksi EU:n hyväksyntää odottavien GM-tuotteiden listalla ovat rapsi ja sokerijuurikas.

Lähteet: YLE Uutiset / Mia Ylönen