Chilen maanjäristyksen uhriluku jo lähes 800

Chilen lauantaisen maanjäristyksen uhriluku kasvaa koko ajan. Kuolleiden määrän on nyt vahvistettu olevan 795. Samaan aikaan kaaos pahenee Concepcionin kaupungissa, jossa on sytytetty tuleen useita kauppoja.

Ulkomaat
Sotilaita partioimassa kadulla Concepcionin kaupungissa.
Claudio Reyes / EPA

Kaupungin yllä on suuria mustia savupilviä samaan aikaan, kun pelastustyöntekijät yrittävät kaivaa raunioista eloonjääneitä. Koko eteläisen Chilen tilannetta kuvataan melko kaoottiseksi ja monet sairaalat ovat vahingoittuneet.

Ainakin yksi ihminen on kuollut ja 160 pidätetty sotilaiden ja poliisin hillitessä ryöstelyä, sanoo varasisäministeri Patricio Rosendo. Väkivaltaisuuksista on kerrottu myös muissa kaupungeissa.

Järjestyksenpidolle asettaa paineita myös se, että Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton saapui tiistaina Chileen avuntarvetta arvioimaan. Maanjärityksen tuhoamille alueille on lähetetty 7 000 sotilasta.

Clinton toi satelliittipuhelimia

Clinton toi mukanaan 25 satelliittipuhelinta. Hän antoi niistä yhden hätäapuna jo lentokentällä presidentti Michelle Bacheletille.

Clinton keskustelee Chilessä sekä Bacheletin että hiljattain vaalit voittaneen tulevan presidentin Sebastian Pineran kanssa.

Chile on pyytänyt mm. kenttäsairaaloita, liikuteltavia siltoja ja viestintälaitteita. Clinton lupasi suoralta kädeltä, että amerikkalaiset toimittavat maahan kenttäsairaalan.

- Olemme valmiita auttamaan kaikessa Chilen hallituksen toiveiden mukaisesti. Haluamme auttaa Chileä, joka on auttanut niin paljon muita, Clinton sanoi.

Bachelet sanoi, että todellista avuntarvetta on vielä mahdotonta arvioida.

- Se on suuri, hän sanoi.

Maanjäritys vaikutti kahden miljoonan ihmisen elämään. Ainakin 500 000 rakennusta on vaurioitunut

Naapurimaista Argentiina on luvannut lähettää kymmeniä terveydenhoitoalan ammattilaisia ja vedenpuhdistusjärjestelmiä. Bolivia taas 60 tonnia humanitaarista apua. EU on luvannut kolme miljoonaa euroa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset