1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen pilapiirtäjät yhteen – karikatyristeja ja naisia kaivataan

Suomalainen lehdistö ei arvosta karikatyyripiiroksia muun Euroopan malliin. Pilapiirroksia julkaistaan, mutta tekijöiden taidoissa on toivomisen varaa. Ensimmäinen Suomen karikatyristien pilapiirtäjien killan yhteisnäyttely on esillä Galleria Sarjakuvakeskuksessa Helsingissä.

kulttuuri
Kerberoksen pilapiirros
Parasta ennen -näyttelyssä Sarjakuvakeskuksessa on esillä Kerberoksen piirros koskien sikaflunssaa.Kerberos / Kalevi Laalo

Suomalaiset karikatyristit ja pilapiirtäjät ovat perustaneet Skarpit-nimisen killan. Ensimmäinen yhteisnäyttely on esillä Galleria Sarjakuvakeskuksessa maaliskuun ajan. Esillä on töitä 17 eri tekijältä, joista vain neljä on naisia.

- Kari Suomalainen sanoi aikoinaan, ettei naisilla ole kontrapunktintajua, muistelee Nastolassa asuva Kalevi Laalo alias Kerberos, jonka pilapiirroksia julkaistaan mm. Etelä-Suomen Sanomissa ja Satakunnan Kansassa.

Laalo uskoo, että naispiirtäjät tulevat vielä, kuten he ovat nousseet sarjakuvapiirtäjienkin eturiviin.

- Piirrokset ovat silloin varmasti toisenlaisia ja naispiirtäjä löytää oletettavasti myös naisyleisön, Laalo tuumii.

Tätä nykyä miltein jokaisella lehdellä on oma pilapiirtäjänsä. Heitä onkin jo riittävästi, mutta piirrosten taso jättää toivomisen varaa. Rimaa voisi toimituksissa korottaa.

Lehdistö ei suosi karikatyyrejä

Karikatyyrien tekijöitä kaivataan lisää, samoin julkaisukanavia.

- Karikatyyreistä pitäisi saada oma brändi, kuten se on Yhdysvalloissa. Siellä piirtäjiä käytetään paljon syntympäiväjuhlissa ja messutapahtumissa, kertoo Skarppien puheenjohtaja, raumalainen Teuvo Salminen, itsekin pitkän matkan karikatyristi.

Suomalaisessa lehdistössä ei juuri karikatyyrejä käytetä, koska se ei ole muodissa. Myös tekijöistä on selvästi pulaa.

Yhdysvalloissa on nykyisin runsaasti työttömiä piirtäjiä, koska paperilehtiä on nettivallankumouksen myötä jouduttu lopettamaan.

Piirtäjä Kalevi Laalo ei usko, että romahdus tulisi yhtä rajuna Suomeen.

- Meillä paperilehden kohtalo voi olla toinen, koska lukeminen on kulttuurissa syvemmällä.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi