1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappiin viime vuotta vähemmän hiihtolomalaisia

Etelän hiihtolomalaisia tuli Lappiin viime vuotta vähemmän. Tiehallinnon mittausten mukaan liikenteen määrä Tervolan kohdalla Etelä-Lapissa väheni ennen eteläsuomalaisten hiihtolomia seitsemän prosenttia viime vuodesta.

talous
Jyväskyläläinen Janne Roiha kertoo, että Saariselän lomalla tuhlaillaan harkiten.
Jyväskyläläinen Janne Roiha kertoo, että Saariselän lomalla tuhlaillaan harkiten.YLE / Maiju Saijets

Myös ennen keskisuomalaisten hiihtolomien alkua teillä on ollut aiempaa hiljaisempaa.

Ennen Etelä- ja keskisuomalaisten hiihtolomien alkua liikenne Lapin isoilla teillä liki kaksinkertaistuu muihin aikoihin verrattuna. Pohjoiseen ajavan liikenteen pääväylät ovat nelostie, valtatie 21 ja kantatie 79.

Tervolan kohdalla nelostiellä liikennemäärät ovat pudonneet jo kolme vuotta peräkkäin. Kolmen vuoden takaisesta huipusta pudotusta on melkein 12 prosenttia. Vuonna 2007 ennen eteläsuomalaisten hiihtolomia Tervolan ohitti 4 922 ajoneuvoa. Tänä vuonna ajoneuvoja oli 4 336.

Myös valtatie 21 ja kantatie 79 hiihtolomaliikennettä on ollut aiempia vuosia vähemmän. Esimerkiksi valtatiellä 21 Kolarin mittauspisteen ohitti helmikuun 20. päivä 2 707 ajoneuvoa. Pari vuotta sitten luku oli reilut sata autoa enemmän eli 2 835.

Ylläs ei myönnä tappiota

Kolarin mittauspisteen kautta moni autoilija suuntaa etelästä kohden Yllästä. Ylläksen Matkailuyhdistyksen toimitusjohtaja Tiina Walin-Jatkola ei myönnä, että Ylläksellä hiihtolomalaisten määrässä olisi suurta notkahdusta viime vuoteen verrattuna.

- Määrät ovat suurin piirtein samat kuin viime vuonna. Ylläkselle pääsee myös muita kautta, joten luku ei kerro koko totuutta.

Kantatiellä 79 Rovaniemen Jääskön kohdalla liikennemäärät ovat vähentyneet eniten Lapin isoista teistä. Luku on tänä vuonna 11,4 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Jääskön kautta suunnataan esimerkiksi Leville ja Muonioon.

Levillä ja Saariselällä hiljaisempaa

Matkailukeskuksista Levillä ja Saariselällä myönnetään, että majoitusta ei ole kysytty tänä vuonna hiihtolomaviikoilla yhtä innokkaasti kuin viime vuonna. Levin keskusvaraamon toimitusjohtaja Jussi Töyrylä toteaa, että hiljaisempaa on ollut vaikka lukuja ei suoraan sanokaan.

Saariselän keskusvaraamon toimitusjohtaja Merja Kotavuopio-Bossert sanoo, että eteläsuomalaisten hiihtoloma oli huomattavasti viime vuotta hiljaisempi.

- Jonkun verran viikolla kahdeksan on pudotusta tai oikeastaan ihan selkeä eli vähän yli kymmenen prosentin pudotus, mutta viikolla yhdeksän ei ole samaa nähtävissä. Myynti on ollut tänä vuonna sama kuin viime vuonna.

Myös hissilippumyynnissä notkahdusta Lapissa

Notkahdus näkyy myös hiihtokeskusten hissilippumyynnissä. Hiihtokeskusbarometrin mukaan Etelä-Suomen hiihtokeskukset pitivät myyntinsä lähes normaalitasossa ensimmäisellä hiihtolomaviikolla. Pohjois-Suomen keskuksien myynti sen sijaan putosi viime vuodesta.

Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa hissilippumyynti laski ensimmäisellä hiihtolomaviikolla noin 10 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Matkailukeskukset hakevat syitä notkahdukseen yleisestä taloustilanteesta, Etelä-Suomen talvisista olosuhteista ja viime viikon kovista pakkasista.

- Voin hyvin kuvitella, että perheille on ollut helppo ratkaisu jäädä kotiin, koska joka puolella Suomea voi hiihtää ja lasketella.

Lomalainen tuhlaa harkiten

Hiihtoloma Lapissa on monelle silti hyvin tärkeä irtiotto arjesta. Osa lomalaisista on valmis kiristämään vyötä jostakin muualta, jotta pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.

Saariselällä hiihtolomaileva jyväskyläläinen Janne Roiha kertoo, että lomalla tuhlaillaan harkiten.

- Ei ihan pysty revittelemään niin paljon kuin joskus aikaisemmin. Toisaalta ei se merkittävästi ole muuttunut, koska ei ole tarvinnut tinkiä niistä asioista, joita oikeasti haluaa tehdä.

- Kyllä me mäkeen tullaan ja käydään ulkona syömässä, jos siltä tuntuu, mutta ehkä jotain pieniä säästöjä on eli eväitä on hiihtoladulla tai mäessä mukan

Lähteet: YLE Lappi/Maiju Saijets

Lue seuraavaksi