Nettiin kaivataan pelisääntöjä

Keskusrikospoliisilla on käynnissä esitutkinta maahanmuuttovastaisista verkkosivuista, joilla uhataan maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin henkeä. Osansa uhkailuista ovat saaneet myös muun muassa pääministeri Matti Vanhanen ja kirjailija Jari Tervo.

Aamu-tv

Aamu-tv:n vieraana käynyt Astrid Thors pitää uhkailuja ennenkaikkea hyökkäyksenä yhteiskuntaa ja mielipiteenvapautta vastaan. Hänen mukaansa verkossa olevilla niin sanotuilla viharyhmillä voi olla vakavia seurauksia esimerkiksi maahanmuuttajia kohtaan. On huolestuttavaa, jos joku kokee näiden sivujen rohkaisemana väkivallan olevan hyväksyttävää.

Tällä hetkellä viranomaiset selvittävät onko näiden viharyhmien perustaminen laitonta.

Astrid Thorsin nimissä on perustettu sivusto Facebookiin. Tämä tapaus on osoittanut Thorsille, että ei ole rikosta joka kulkee nimellä identiteettivarkaus. Ei ole rikos varastaa toisen henkilöllisyyttä verkossa, jos sillä ei aiheuteta esimerkiksi taloudellista vahinkoa tai se ei täytä petoksen tai kunnianloukkauksen tunnusmerkkejä.

-Asiaan on vaikea puuttua. Sivuja ylläpidetään ulkomailta käsin ja eikä ylläpitäjä ole reagoinut ilmoituksiimme mitenkään, Astrid Thors kertoi.

Lähtökohtana on ollut, että netti säätelisi itse itseään. Lainsäädäntö on monessa suhteessa jäänyt jälkeen tekniikan kehittymisestä. Astrid Thorsin mielestä on hyvä, että näistä asioista puhutaan ja lain säätämistäkin pitäisi harkita.

Lähteet: YLE Uutiset