The Hurt Locker -elokuvan tuottaja sai porttikiellon Oscar-gaalaan

Yksi sunnuntain Oscar-gaalan ennakkosuosikeista, Kathryn Bigelow'n ohjaama The Hurt Locker, on joutunut vaikeuksiin. Elokuvan tuottajalta on evätty pääsy gaalaan. Tuottaja Nicolas Chartier yritti vaikuttaa etukäteen juryn mielipiteisiin.

Kuva: Nordisk Film

Helmikuun lopussa The Hurt Locker -elokuvan tuottaja Nicolas Chartier lähetti Oscareista päättävän elokuva-akatemian jäsenille sähköpostia, joissa hän kehotti heitä nimeämään elokuvansa parhaaksi elokuvaksi. Tällainen vaikuttaminen on vastoin Oscar-säänttöjä ja elokuva-akatemia on jopa harkinnut oikeustoimia Charteria vastaan. Tiistaina juhlan järjestäjät päättivät antaa Charterille porttikiellon sunnuntain gaalaan.

Tiistaina The Hurt Lockerin tekijät haastettiin myös oikeuteen. Amerikkalaissotilas väittää syytteessään, että elokuvan päähenkilö perustuu häneen. Jeffrey S. Sarverin mukaan käsikirjoittaja Mark Boalin elokuvaan luomat tilanteet liittyvät häneen ja että sotilaan suusta on viety myös elokuvan nimeksi päätynyt the hurt locker -fraasi. Sarverin lakimiesten mukaan he vaativat oikeusteitse useita miljoonia dollareita elokuvan tekijöiltä.

The Hurt Locker -elokuvan levittäjä Summit Entertainmentin julkaisemassa tiedotteessa puolestaan vakuutetaan, että elokuva on fiktiivinen tarina taistelukentällä olevista sotilaista.

Elokuvan käsikirjoittanut Mark Boal työskenteli toimittajana Irakin sodassa, missä hän seurasi pomminpurkuryhmää. Hän kirjoitti juttuja aiheesta Playboy-lehdelle. Myöhemmin hän kehitteli näkemästään käsikirjoituksen, jossa sotilaista keskityttiin Will James -nimiseen hahmoon. Käsikirjoitus muotoutui sittemmin elokuvaksi.

The Hurt Locker on voittanut jo lukuisia palkintoja elokuvafestivaaleilla ja on ehdolla kaikkiaan yhdeksän Oscar-palkinnon saajaksi sunnuntan gaalassa.