1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elintarvikkeiden lisäaineet

Liimattu liha ei houkuta Lahden Ateriaa

Lihaliimaksi kutsuttu Fibrimix-lisäaine mahdollistaa tulevaisuudessa kokolihapihvin koostamisen pienistä paloista. Liiman avulla koottu lihapalapeli ei herätä vastakaikua Lahden ruokapalvelussa, Lahden Ateriassa. Kaikkiin lisäaineisiin suhtaudutaan varauksella, sillä tavoitteena on mahdollisimman lisäaineeton ruoka.

elintarvikkeiden lisäaineet
YLE

Suomessa voi jo ensi kesänä olla myynnissä paisteja, jotka onkin koottu pienistä ja halvoista lihapaloista. Näin käy, jos EU myöntää myyntiluvan uudelle lisäaineelle. EU-parlamentti voi periaatteessa vielä kieltää myyntiluvan terveysvaikutuksiin tai eettisyyteen vedoten, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on jo kuitenkin todennut tuotteen turvalliseksi. Fibrimex-aineen avulla voi muun muassa yhdistää pieniä lihanpalasia isommiksi kokonaisuuksiksi ilman, että eroa huomaisi.

Lahden Aterian toimitusjohtaja Tuulia Pelli toteaa napakasti, että periaatteessa suhtautuminen kaikkiin lisäaineisiin on kielteinen.

- Pyritään siihen, että ruuat olisivat mahdollisimman lisäaineettomia. Ja tämä lihaliimahan on lisäaine ja vahvan kriittisen tarkkailun alla ennen kuin sitä meidän ruokalistalla näkyy.

- Otamme selville kaiken mahdollisen tutkimustiedon ja sen miten meidän elintarvikeviranomaiset suosittelevat tätä ainetta lasten ruokavaliossa käytettävän. Ainakaan lyhyellä tähtäimellä se ei ole meillä käytössä.

Lahden Ateria ruokkii päivittäin noin 20 000 lahtelaista kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa, palveluasunnoissa ja -taloissa sekä kotihoidossa ja kaupungin työpaikoilla. Lahden Aterian ruuan valmistuksessa tarve tällaiselle aineelle ei Pellin mukaan ole suuri. Niin sanottu täysliha on enimmäkseen kastiketyyppistä.

Unelma puhtaasta ruuasta saattaa romuttua

Elintarviketeollisuus kehittyy ja innovoi uusia asioita koko ajan.

- Meillä on aikamoinen tehtävä selvittää, mitä uudet tuotteet ovat ja mitä ne sisältävät. Tämä on taas yksi esimerkki siitä, että uutta ja erilaista tulee markkinoille.

- Perinteinen ajatus puhtaasta lihasta, kalasta tai perunasta alkaa tietyllä lailla romuttua. Aika suurella varauksella näihin suhtaudutaan.

Edes mahdollisuus tarjota "kokolihaa" nykyistä oikeaa pihviä halvemmalla ei suuremmin houkuta Tuulia Pelliä. Mutta aika näyttää miten tämän uutuuden kanssa käy.

- Muutama vuosi sitten, kun kalapuikko tuli myyntiin, siihen saatettiin suhtautua vähän varauksella: mistä siinä on kyse, ei näytä kalalta ollenkaan. Voihan olla, että kyseessä on tuote, joka todella lyö itsensä läpi.

Lue seuraavaksi