Egyptistä löytyi salaperäisen kuningattaren hauta

Arkeologit ovat löytäneet Egyptin muinaisen kuningattaren sarkofagin, kertoo maan kulttuuriministeriö. Kyseessä on kuningatar Behenu, joka oli yksi Egyptiä vuosina 2323 - 2150 ennen ajanlaskun alkua hallinneen kuudennen dynastian kuningattarista.

Ulkomaat

Kuningattaren sarkofagissa luki hieroglyfein "kuninkaan vaimo ja rakastettu".

- Graniittisarkofagi on säilynyt hyvin ja siihen on kaiverrettu kuningattaren eri nimityksiä, mutta hänen puolisonsa henkilöstä ei sanota mitään, kertoo arkeologiryhmän johtaja Philippe Collombert. Hän luonnehtiikin kuningatarta salaperäiseksi.

Arkeologien mukaan kuningatar Behenun puoliso oli joko farao Pepi I tai Pepi II. Molemmat olivat kuudenteen dynastiaan kuuluvia hallitsijoita.

Hautakammio oli pahoin tuhoutunut lukuunottamatta kahta seinää, jotka olivat täynnä loitsuja, joiden tarkoituksena oli helpottaa kuningattaren siirtymistä tuonpuoleiseen. Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että uskonnollisten säkeiden avulla kuninkaallisten sielut lentävät taivaaseen tai vaihtoehtoisesti käyttävät portaita tai tikapuita.

Ranskalainen arkeologiryhmä teki löydön Saqqaran hauta-alueella Kairon eteläpuolella.

Collombertin mukaan arkeologit ovat työskennelleet alueella vuodesta 1988 ja löytäneet seitsemän kuningatarten pyramidia. Nyt löytynyt pyramidi oli kuitenkin vasta toinen, jonka seinillä oli uskonnollisia tekstejä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP