Satavuotiaan Tainionkosken Tähden tukipaikan maalauksia korjattiin ranskanleivällä

Tainionkosken Tähti juhlii tänä vuonna 100-vuotista historiaansa. Urheiluseuran tukikohdan Ukonlinnan seinien maalauksia on kunnostettu erikoisilla työvälineillä, ranskanleivällä pesuaineen kera.

maalaus (pintakäsittely)
Aatos Hasun ja  Veikko Lampisen seinämaalauksia
YLE

Tainionkosken Tähden tukikohta on ollut jo vuodesta 1945 puisessa, tornimaisessa Ukonlinnassa, jonka seinillä on niin sanottua "Enson paperia". Aatos Hasu ja Veikko Lampinen ovat maalanneet niihin urheiluaiheisiä maalauksia, niin pesäpallosta, hiihdosta, moottoriveneurheilusta, painista, koripallosta kuin yleisurheilustakin.

Ukonlinnan rakennutti alunperin Imatran työväenopisto vuonna 1936, ja paikasta piti tulla kesänviettopaikka. Tainionkosken Tähden puheenjohtajan Osmo Hulkkosen mukaan työväenopiston voimat ehtyivät, ja siksi Ukonlinna vuokrattiin urheiluseuralle.

Kuitenkin kolmen vuoden vuokrasuhteen jälkeen vuonna 1948 Tainionkosken Tähti osti talon. Sen jälkeen urheiluseuran tähtiveteraani Soini Meskanen on kunnostanut taloa.

- Olen tätä aika paljon kyllä kunnostanut, Meskanen muistaa.

Ranskanleipä oiva työkalu korjaustöissä

Meskanen muistaa myös vuoden 1952, jolloin Osuusliike Imatran mainospäällikkö Aatos Hasu ja rautakaupan myyjä ja harrastemaalari Veikko Lampinen maalasivat urheiluseuran silloisen luonteen ja harrastuneisuuden talon seinille. Pientä korjaustyötä talossa on tehty, ja maalauksiakin entisöitiin 1990-luvulla varovaisella mutta erikoisella tavalla.

- Kyselimme, mitä maalauksille oikein pitäisi tehdä. Joku vinkkasi, että hankaamalla maalauksia pesuaineella ja ranskanleivällä niistä tulee kuin uusia, Meskanen kertoo.

Erikoista neuvoa kokeiltiin onnistuneesti. Ennen kokeilua apuja ja vinkkejä kyseltiin monilta, ja monet tyrmäsivätkin vaihtoehdon, että maalausten poistamista edes harkittiin. 1990-luvulla eräs vanhempi naisihminen totesi, että jos maalaukset poistetaan, hän hankkii haulikon ja ampuu meidät, sanoo Meskanen ja naurahtaa.

Merkkivuotta juhlitaan vasta loppuvuodesta

Tainionkosken Tähti juhlii 100-vuotista historiaansa loka- tai marraskuussa. Seura elää 2000-luvulla suvantovaiheessa, sillä nuoria ei tahdo löytyä mukaan toimintaan.

- Nuoria pitäisi saada eri jaostoihin. Toimintatavat ovat nykyään niin yksilöllisiä, jolloin porukkaa ei oikein löydy mukaan.

Nykyään Tainionkosken Tähden lajeja ovat yleisurheilu, lentopallo ja pyöräily. Hulkkosen mukaan varsinkin pyöräilyn suosio on lisääntynyt viime aikoina.

- Puhun nimenomaan maastopyöräilystä, ja ovathan nuoret jo saavuttaneet mestaruuksia lajissa, Hulkkonen myhäilee.

Ukonlinna sijaitsee Imatran kylpylän ja Rauhaan rakennettavan kylpylähotellin välimaastossa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala