Talous kehittyy Pohjois-Kymenlaaksossa etelää paremmin

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kaakkois-Suomen Ely-keskus arvioivat talousnäkymäraportissaan, että Kouvolan seutukunta on menestynyt viimeaikoina kohtalaisen hyvin.

Kymenlaakso
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen vihkii Lacell Oy:n kuitukangastehtaan IitissäYLE / Eijaleena Martikainen

Kouvolan seudulla hyvin on selviytynyt esimerkiksi kauppa. Kaupan alalla epävarmuutta tuo uusien myymälöiden ja tulevien investointien vaikutus jo toimiviin yksiköihin.

Vaarana on jo toimivien, pienempien yksiköiden supistuminen. Kouvolan seutukunnan ulkopuolelta tarvittaisiin selkeä ostovoiman lisäys.

Myös teollisuudessa seutukunnalla on tapahtunut myönteistä kehitystä: Korian tiilitehdas ja Iitin saha ovat käynnistyneet uudelleen. Iitissä avattiin myös uusi kuitukangastehdas.

Metsäteollisuuden tila on osittain tasoittunut Voikkaan tehdaslakkautuksen jälkeen. Toimialan tulevaisuus on kuitenkin epävarma.

Talouden kivijalat vaikeuksissa Etelä-Kymenlaaksossa

Kotkan-Haminan seudulla vaikeudet ovat jatkuneet. Kaikki perinteiset teollisuuden ja kuljetuksen toimialat ovat kärsineet. Ongelmia on esimerkiksi satamissa ja metsäteollisuudessa.

Winwindin tuulivoimateollisuuden rekrytoinnit ja Eupecin putkenpäällystystehdas tuovat hiukan auringonpaistetta risukasaan.

Työttömyys tulee edelleen kasvamaan. Kasvuvauhdin arvioidaan olevan hitaampaa kuin vielä syksyllä. Kouvolan seudun työttömyys oli joulukuun lopussa Kaakkois-Suomen matalin, 13,3 prosenttia.

Kotkan-Haminan seudulla työttömyys kasvoi viime vuoden aikana Kaakkois-Suomen nopeinta vauhtia. Kotkassa työttömyysaste oli joulukuussa 15,7 prosenttia.

Työttömyyden myötä kuitenkin työvoiman saatavuus on hyvä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso