1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lihaliimalla kootut valmisteet tekevät tuloaan

Jo ensi kesänä Suomessa voi olla myynnissä paisteja, jotka on koottu pienistä ja halvoista lihanpaloista lihaliimana tunnetun aineen avulla. Näin käy, jos EU myöntää uudelle Fibrimex-lisäaineelle myyntiluvan.

Kotimaan uutiset
Lihaa kaupan lihatiskillä.
YLE

EU-maat hyväksyivät helmikuussa uuden lisäaineen Fibrimexin. Sian tai naudan verestä uutettavaa veren hyytymiseen vaikuttavaa trombiinia ja fibrinogeenia sisältävä lisäaine mahdollistaa vaikkapa pihvin kokoamisen halvemmista lihapaloista.

EU-parlamentti voi vielä toukokuuhun mennessä kieltää myyntiluvan terveysvaikutuksiin tai eettisyyteen vedoten. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on kuitenkin jo todennut tuotteen turvalliseksi.

- Turvallisuus ei tässä ole mikään varsinainen ongelma, vaan nyt on vaarana, että kuluttaja ei lopputuotetta ostaessaan tiedä, minkä arvoisesta tuotteesta on kysymys, Eviran ylitarkastaja Taina Rautio sanoo.

Tätä pyritään estämään Raution mukaan sallimalla lisäaineen käyttö ainoastaan valmiiksi pakatuissa tuotteissa, jotka on tarkoitettu yksittäisille kuluttajille eikä suurtalouksille. Tuotteen pakkauksessa pitäisi olla merkintä siitä, että tuote on valmistettu lihanpalasista ja merkinnän pitäisi olla tuotteen kauppanimen läheisyydessä.

Elintarviketeollisuusliiton elinkeinolainsäädäntöosaston johtaja Seppo Heiskanen ei pelkää, että lihaliima söisi lihateollisuuden uskottavuutta.

- Kuluttajainformaatio täytyy toki toteuttaa ja lainsäädännön lähtökohta on se, että siitä informoidaan kuluttajille.

Heiskasen mukaan liiman käyttäminen tehostaisi lihan käyttöä ja alentaisi käsittelyn kustannuksia.

- Olettaisin, että tämän tyyppinen pihvi olisi todennäköisesti halvempi kuin yhdestä lihakappaleesta tehty pihvi.

Lähteet: YLE Uutiset / Heidi Asplund

Lue seuraavaksi