Keski-ikäisten suomalaisten seksielämä köyhtyy

Lohduttomampaan suuntaan on mennyt, huokaa Kuopion yliopistollisen sairaalan seksuaaliterapeutti Pirkko-Liisa Laitinen pohtiessaan keski-ikäisten suomalaisten seksielämää.

terveys

- Ongelmia ei tietenkään ole kaikilla eikä halun ja intohimon vähenemiseen ole yhtä ainoaa syytä, mutta hektinen elämänrytmi heijastuu makuuhuoneeseen, sanoo Pirkko-Liisa Lahtinen.

- Kun katson vastaanotolleni tulevien pariskuntien kalentereita, niin ei ihme että parisuhteen hoidolle saati seksin harrastamiselle ei jää aikaa, hän toteaa.

Laitinen kohtaa työssään sen, minkä tietävät myös suomalaisen seksin tutkijat. Yleisesti ottaen seksuaalinen halu on vähentynyt, mutta ennen kaikkea naisten ja miesten seksuaalisen halun välissä on kuilu.

Esimerkiksi noin nelikymppisistä miehistä noin 90 prosenttia tuntee seksuaalista halua ainakin muutaman kerran viikossa, mutta naisista vain noin puolet. Naisilla seksuaalinen halu liittyy huomattavasti miehiä useammin puolisoon tai vakituiseen kumppaniin: esimerkiksi 35–54-vuotias sinkkumies tuntee seksuaalista halua keskimäärin kuutena päivänä viikossa, kun vastaavassa tilanteessa elävä samanikäinen nainen pari kertaa viikossa.

Normaali on noin kerran viikossa?

Tutkimusten mukaan aikuisten suomalaisten yhdyntäaktiivisuus on vähentynyt noin 20 prosenttia kymmenen vuoden aikana. Suomalaismies on yhdynnässä keskimäärin 4,8 kertaa kuukaudessa ja keskiverto suomalaisnainen 4,3 kertaa kuukaudessa. Tai jos lasketaan toisella tapaa, niin joka toinen suomalainen on yhdynnässä enintään joka toinen viikko. Paljonko on paljon ja mikä on normaalia?

- Törmään vastaanotollani usein me ja muut -vertailuihin. Normaalin perään kysellään varsinkin silloin, kun lehdestä on luettu kuinka paljon seksiä suomalaiset harrastavat. Mutta vain ihminen itse tai pariskunta keskenään tietää mikä riittää ja mihin voi tyytyä, korostaa Laitinen.

Yhdynnät ovat siis vähentyneet, mutta suomalaisten itsetyydytys on lisääntynyt huimasti. Kun vuonna 1971 keski-ikäisistä miehistä noin 60 prosenttia oli joskus kokeillut itsetyydytystä, oli vastaava luku vuonna 1997 97 prosenttia. Itsetyydytystä ainakin kerran kokeilleiden keski-ikäisten naisten osuus on noussut 30 prosentista yli 90 prosenttiin reilussa 30 vuodessa. Parisuhteessa itsetyydytys on nykyisin kaksi kertaa yleisempää kuin 90-luvun alussa.

Kerro se vaikka pitsiyöpaidalla

Sekä oma että puolison haluttomuus on usein yhteydessä siihen kuinka helppoa tai vaikeata sukupuoliasioista on keskustella kumppanin kanssa. Toisaalta onni parisuhteessa, tai pikemminkin sen puuttuminen, heijastuu joko seksin määrään tai laatuun, tai molempiin. Seksi on suomalaisille yhä asia, josta on vaikea puhua.

- Ei kyetä kertomaan puolisolle omia toiveita eikä mieltymyksiä. Kukapa sitä huonoa seksiä haluaisi!

Ihmiset eivät kuitenkaan opi puhumaan seksistä luontevasti terapeutin mahtikäskyllä.

- Lähtekää liikkeelle pienin askelin, Laitinen kannustaa pariskuntia. Oman halunsa voi viestittää hyvin pienin elein, nainen vaikkapa sen pitsiyöpaidan avulla.

Lähteet: YLE Akuutti