Infektiot vaurioittavat verisuonia

Usean yleisen infektiotaudin sairastaminen saattaa liittyä verisuonten sisäpintojen muutoksiin. Nämä muutokset altistavat puolestaan sydän- ja verisuonitaudeille. Muutoksia todetaan henkilöillä, joiden veressä on useiden eri virusten vasta-aineita, osoittaa yhdysvaltalaistutkimus.

terveys

Viime vuonna sama tutkijaryhmä havaitsi infektiotautien liittyvän suurentuneeseen aivohalvausriskiin. Nyt huomatut valtimomuutokset saattavatkin selittää yhteyden.

Arvostetussa Stroke-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella valtimomuutoksia on enemmän henkilöillä, jotka verikokeiden perusteella ovat sairastaneet keuhkoklamydiaa tai helikobakteeri-infektion tai saaneet sytomegalovirus- tai herpes simplex 1 tai 2 -tartunnan.

Yhteys todettiin vain henkilöillä, joiden veressä oli merkkejä useammasta infektiosta.

Tulokset eivät paljasta mistä yhteys johtuu. Tutkijat arvelevat, että toistuvat tai kroonistuvat infektiot vahingoittavat mahdollisesti valtimoita suoraan tai pahentavat muista syistä aiheutuvaa tulehdustilaa.

Tutkimus perustui 861:n keskimäärin 67-vuotiaan newyorkilaisen verinäytteisiin. Kaulavaltimon kunto selvitettiin ultraäänikuvauksella.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim