Hyppää sisältöön

Hyötylennokki ikuisti talvista Jyväskylää - katso kuvat

Hankasalmelainen Jouni Jalkanen on ideoinut J-Vector-nimisen hyötylennokkimalliston. Sen lennokit ovat yhden henkilön hallittavissa ja toimivat sähköllä. Lennokkiin voidaan pakata hyötykuormaa, kuten erilaisia kameroita tai muuta elektroniikkaa.

Kuva: Jouni Jalkanen

Kevyt kauko-ohjattava hyötylennokki sietää hyvin vaihtelevia säitä, eikä vaadi tasaisia rullauspintoja tai tilaa laskuihin ja nousuihin. Jopa laukaisulaiteisto on tarpeeton, sillä lennokin nousu tapahtuu yksinkertaisesti heittämällä.

Viitasaaren keksintömessuilla viime vuonna esiteltyä lennokkia voidaan hyödyntää erilaisissa valvonta-, seuranta-, etsintä-, ja ilmakuvaustehtävissä.

Miehistö maassa

Jouni Jalkasen keksimässä lennokissa ei istu pilotti vaan laitetta ohjataan maasta. Miehistöä ei sii tarvitse riskeerata ja pystytään lentämään hyvinkin vaativissa olosuhteissa.

- Kulunut talvi on tarjonnut hienot testausolosuhteet, kun on ollut kovia pakkasia ja luntakin reilusti. Testauksella olemme hakeneet laitteelle luotettavuutta joka sään olosuhteisiin, kertoo Jouni Jalkanen.

Laitteen saa lentoon vaikka parkkipaikalta eli se ei tarvitse lentokenttää. Tämän aamuisella Jyväskylälennolla käytettiin hyväksi lennokin hidaslento-ominaisuutta. Ominaisuuden ansiosta elävä kuva Jyväskylästä on rauhallista ja viipyilevää ja se antaa mahdollisuuden löytää tutuistakin paikoista aivan uusia yksityiskohtia.

Ilmakuvalle käyttöä arkisissakin yhteyksissä

Jo nyt on selvinnyt, että lennokin hakema ilmakuva kiinnostaa monia tahoja.

- Esimerkiksi kiinteistöjen kuvaus kiinnostaa rakennuttajia ja välittäjiä. Tähän asti ilmakuvaaminen on ollut hyvin kallista, mutta hyötylennokin avulla hintaa saadaan alaspäin, lupailee Jalkanen.

Kuvaavia lennokkeja käytetään maailmalla muun muassa liikenteen tarkkailussa. Lennokki pystyy lentämään ja kuvaamaan miehitettyjä lentokoneita matalammalla.

- Meidän pitää huolehtia liikenneturvallisuuden takia, ettemme lennä liian matalalla. Joskus näkee, kun autoilijat pysähtyvät ja jäävät tuijottamaan lennokkia kesken kaiken.