1. yle.fi
  2. Uutiset

Äärioikeisto menestyi Alankomaiden paikallisvaaleissa

Alankomaissa maahanmuuttaja- ja muslimivastainen Vapauspuolue on menestynyt paikallisvaaleissa. Alustavien tulosten mukaan puolue nousi suurimmaksi puolueeksi Almeressa ja toiseksi suurimmaksi Haagissa. Vaaleja on seurattu tarkoin, sillä Alankomaiden hallitus kaatui viime kuussa ja parlamenttivaalit järjestetään kesäkuussa.

Ulkomaat
Greet Wilders
Vapauspuoluetta johtava Geert Wilders oli median haastateltavana Amsterdamissa 3. helmikuuta 2010.EPA / Marcel Antonisse

Geert Wildersin johtama Vapauspuolue kampanjoi keskiviikon kunnallisvaaleissa vain Almeressa ja Haagissa. Työväenpuolue sai Almeressa toiseksi eniten ja Haagissa eniten ääniä.

Vaaleihin on kiinnitetty tavallista enemmän huomiota, koska niiden uskotaan saattavan ennakoida kolmen kuukauden päästä pidettävien ennenaikaisten parlamenttivaalien tulosta.

Tukijoilleen keskiviikkona Almeressa puhunut Wilders totesi, että se, mikä on mahdollista Haagissa ja Almeressa on mahdollista koko maassa.

Vapauspuolueella on nykyisin yhdeksän parlamentin 150 paikasta. Viime kesän EU-vaaleissa vapauspuolue tuli kristillisdemokraattien jälkeen toiseksi 16,7 prosentin ääniosuudella.

Kristillisdemokraattisen pääministerin Jan Peter Balkenenden kokoomushallitus kaatui viime kuussa kiistaan siitä, tulisiko Alankomaiden pitää joukkonsa Afganistanissa. Joukkojen kotiuttamista halunnut työväenpuolue vetäytyi kriisin takia oppositioon, ja sen uskotaan hyötyneen vaaleissa kannastaan.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi