Opiskelijajärjestöt arvostelevat ehdotusta korkeakoulujen lukukausimaksuista

Tuhannen euron vuosittainen maksu lisäisi eriarvoisuutta, järjestöt toteavat.

Kotimaa

Helsingin Sanomat kertoi torstaina opetusministeriön työryhmän erilaisista ehdotuksista korkeakouluopintojen valmistumisaikojen lyhentämiseksi. Yksi ehdotettu vaihtoehto olisi noin tuhannen euron suuruinen opintomaksu lukuvuodessa, jonka maksaisivat kaikki korkeakouluopiskelijat. Samaan aikaan valtion takaaman opintolainan suuruutta nostettaisiin myös tuhannella eurolla. Opiskelijajärjestöissä ajatus tyrmätään tuoreeltaan. Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtaja Matti Parpala muistuttaa, että esimerkiksi yliopistoissa valmistuminen tulee nopeutumaan jo tutkintoaikojen rajauksen myötä.

-Opintojen maksullisuudella olisi suoraan negatiivisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Ehdotus ontuu myös siksi, että jos opinnot maksavat, menevät yhä useammat opiskelijat - lainanottomahdollisuudesta huolimatta - töihin ja tämä ei ainakaan lyhennä valmistumisaikoja. Esimerkiksi yliopistoissa otettiin jo vuonna 2005 käyttöön opiskeluaikojen rajoitus, jonka vaikutukset alkavat pian näkyä. On paljon muita, maksullisuutta parempia keinoja nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista, Parpala summaa.

Maksuttomuutta jatkossakin

Niin SYL:ssä kuin Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK:ssa toivotaan, että poliitikot jatkossakin kannattavat linjaa maksuttoman opiskelun puolesta. Tähän asti puolueet ovat linjanneet, ettei suomalaisilta eikä eurooppalaisilta korkeakouluopiskelijoilta haluta periä lukukausimaksuja.

- Toivomme todella, että puolueet myös ensi hallituskaudella kannattavat maksutonta koulutusta. Tähän asti puolueet ovat kohtalaisen selkeästi ottaneet kantaa maksuttomuuden puolesta, mutta haluamme että puolueet sitoutuvat siihen, ettei myöskään ensi vaalikaudella lähdetä tällaista maksullisuutta kaavailemaan. Ei saa käydä niin, että seuraavissa hallitusohjelmaneuvotteluissa todetaankin että "hups vaan, nyt tämä maksullisuus tänne tulikin", Matti Parpala linjaa.

Aiemmin opiskelijajärjestöt ovat esittäneet opintojen nopeuttamiseksi muun muassa parempaa opintojen ohjausta, muutoksia pääsykoejärjestelyihin ja tenttimahdollisuuksia varusmiesajalle.

Lähteet: YLE Uutiset / Silja Raunio