1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Dinosaurusten sukupuuton syystä uusi tutkimus

Kansainvälinen tutkijapaneeli on päässyt yksimielisyyteen siitä, mikä tappoi hirmuliskot noin 65 miljoonaa vuotta sitten. Yli 40 tutkijan muodostaman paneelin mukaan ainoa järkevä selitys on se, että hirmuliskot kuolivat koska suuri asteroidi iskeytyi maahan.

Lapsi tarkasteli luonnollisenkokoista jäljitelmää Tyrannosaurus rexin päästä pariisilaisessa museossa lokakuussa 2005. Kuva: Oliver Weiken / EPA

Tutkijoiden mukaan läpimitaltaan noin 15-kilometrinen asteroidi törmäsi maahan Chicxulubissa nykyisessä Meksikossa. Törmäyksen vuoksi noin puolet planeetan eliöistä kuoli sukupuuttoon, mikä tasoitti tietä nisäkkäiden planeetanvalloitukselle.

- Uskomme, että asteroidi on syy hirmuliskojen sukupuuttoon. Törmäys aiheutti laajoja tulipaloja ja maanjäristyksiä, joiden voimakkuus oli yli kymmenen Richterin asteikolla. Lisäksi törmäys aiheutti mantereiden laajuisia maanvyörymiä, jotka synnyttivät tsunameja, kertoo Joanna Morgan Lontoon Imperial Collegesta.

Törmäys myös lennätti ilmakehään suuren määrän materiaaleja, jotka aiheuttivat maailmanlaajuisen talven, ja suurin osa maapallon eläimistöstä kuoli sukupuuttoon. Tutkijat vertaavat asteroidin osumaa Hiroshiman atomipommiin. Ainoa ero on se, että asteroidi oli miljardi kertaa voimakkaampi.

Tutkijoiden mukaan asteroidi on ainoa uskottava ja todennäköinen selitys. He toivovat, että tuore tutkimus päättää pari vuosikymmentä kestäneen kiistan siitä, mikä aiheutti dinosaurusten sukupuuton.

Osa tutkijoista on uskonut kilpailevaan teoriaan, jonka mukaan noin puolitoista miljoonaa vuotta jatkuneet vulkaaniset purkaukset nykyisen Intian alueella aiheuttivat dinosaurusten sukupuuton. Tuoreen tutkimuksen mukaan maan ja meren ekosysteemeissä oli havaittavissa vain piskuisia muutoksia 500 000 vuoden aikana, vaikka alueella oli tuohon aikaan tuliperäistä toimintaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan dinosaurukset kuolivat nopeasti sukupuuttoon. Tämä seikka vähentää tutkijoiden mukaan niin sanotun Deccan tulivuorten teorian uskottavuutta. Sen teorian mukaan dinosaurusten sukupuutto johtui yli miljoona vuotta kestäneestä vulkaanisesta toiminnasta.