1. yle.fi
  2. Uutiset

YLE teki erillispäätöksen Kaurismäen elokuvan rahoittamisesta

YLE on joutunut tekemään erillispäätöksiä osallistumisesta elokuvatuotantoihin. Päätökset tehtiin kolmen kotimaisen pitkän elokuvan rahoittamisesta, koska niiden kuvaukset uhkasivat lykkääntyä. YLEn rahoituspäätökset ovat olleet jäissä, kun yhtiön omasta rahoituksesta ei ole tullut selvyyttä.

kulttuuri
Aki Kaurismäki
YLE

Tuoreimmat erillispäätökset tehtiin Aki Kaurismäen Le Havre- ja Olli Saarelan Harjunpää ja pahan pappi -elokuvista, joiden kuvaukset olivat vaarassa lykkääntyä. Viime vuoden puolella tehtiin vastaava päätös Iron Sky -tieteiskomediasta.

Aki Kaurismäen elokuvan kuvaukset alkavat tässä kuussa, Olli Saarelan filmin huhtikuussa.

- Yleisradio on pyrkinyt kantamaan vastuunsa tässä asiassa. Isojen hankkeiden lykkääntyminen viime hetkillä olisi voinut aiheuttaa isoja vahinkoja tekijöille, sanoo yhteistuotantojen päällikkö Erkki Astala.

Erillispäätös poikkeuksellisen tilanteen vuoksi

Erillispäätös on Yleisradiossa melko poikkeuksellinen. Päätös tehtiin YLEn toimitusjohtajan Mikael Jungnerin ja asia- ja kulttuurialueen johtajan Olli-Pekka Heinosen valtuutuksella.

Erillispäätös piti tehdä, sillä Yleisradio ei ole puoleen vuoteen voinut tehdä rahoituspäätöksiä normaaliin tapaan. Syy on siinä, että koko yhtiön tulevaisuuden rahoituksen tasosta ei vielä ole selvyyttä.

- Elokuvapuolen tuotantoyhtiöissä on ymmärretty, että tämä ei ole YLEn aiheuttama tilanne, kertoo Astala.

Yleisradio on luvannut rahoittaa myös kahta elokuvaprojektia, joiden muita rahoituspäätöksiä vielä odotetaan. Normaalitilanteessa YLEllä olisi valmius olla mukana yhteensä seitsemässä pitkässä elokuvassa, mutta nyt tilanne on yhä auki muiden elokuvien osalta.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Karhumäki

Lue seuraavaksi