Elämäkerta muuttaa käsitystä Hitlerin elämänkumppanista

Eva Braun kuului Adolf Hitlerin elämään lähes 14 vuoden ajan, mutta hänen rooliaan natsidiktaattorin rinnalla on vähätelty aina näihin päiviin asti. Saksassa on juuri ilmestynyt Eva Braunia käsittelevä elämäkertateos, joka näyttää diktaattorin naisystävän uudessa valossa.

Berliiniläinen historioitsija Heike Görtemaker korjaa tuoreessa teoksessaan pitkään vallinneita käsityksiä Eva Braunista. Kirjassaan Eva Braun - Leben mit Hitler Görtemaker esittää, ettei Braun ollut sinisilmäinen eikä pintapuolinen, vaan tiesi tarkkaan, että suhde Hitleriin parantaa hänen yhteiskunnallista asemaansa.

Heike Görtemakerin lähes 400-sivuista teosta on kehuttu saksalaisten sanomalehtien kirja-arvosteluissa, vaikka kirjasta löytyykin paljon tuttua tietoa Hitlerin ja Braunin suhteesta. Parin ensitapaaminen Hitlerin valokuvaajan Heinrich Hoffmannin valokuva-ateljeessa on ollut jo pitkään tiedossa samoin kuin suhteen dramaattinen loppu huhtikuussa 1945.

Braun kannatti juutalaisvastaista politiikkaa

Mielenkiintoiseksi Görtemakerin teoksen tekee se, että kirjassa tarkastellaan Eva Braunin roolia Hitlerin elämässä täysin uudesta näkökulmasta.

Eva Braun ei suinkaan ollut harmiton ja epäpoliittinen, kuten häntä on lukuisissa teoksissa kuvattu. Hän oli pikemminkin Hitlerin juutalaisvastaisen ja sotaisan politiikan vakuuttunut kannattaja.

Saksalaiset saivat tietää Eva Braunin olemassaolosta vasta, kun Hitlerin ja Braunin ruumiit löydettiin ja tieto parin itsemurhaa edeltäneestä avioitumisesta tuli julki.

Naisystävä muokkasi Hitlerin julkisuuskuvaa

Hitler vaali koko valtakautensa ajan myyttiä vastuuntuntoisesta johtajasta, jolla ei ole aikaa perheelle saati naisille. Hän totesi useammankin kerran olevansa naimisissa kaikkien saksalaisten naisten kanssa.

Hitler nähtiin valokuvissa usein lasten tai saksanpaimenkoiransa Blondin kanssa. Hitlerin julkinen kuva oli ennen kaikkea Eva Braunin käsialaa. Hän valokuvasi ja teki elokuvatallenteita Hitleristä ja lavasti näin kuvan lempeästä päämiehestä. Heike Görtemakerin mielestä Eva Braun ei ollut traaginen uhri, vaan aktiivinen osa natsien propagandakoneistoa.