Härkätaistelujen kieltämisestä alueiden kiista Espanjassa

Madridin aluehallitus haluaa nostaa härkätaistelun osaksi maan kulttuuriperintöä. Hallituksen ilmoitusta pidetään välistävetona Kataloniassa, jossa alueparlamentti keskustelee parhaillaan härkätaistelujen kieltämisestä.

Ulkomaat

Madiridin aluehallituksen pääministeri Esperanza Aguirre puolustaa härkätaisteluja sanoen, että ne olivat inspiraationa taiteilijoille ja kirjailijoille, kuten Goyalle, Pablo Picassolle, Garcia Llorcalle, Ernest Hemingwaylle ja Orson Wellesille. Härkätaistelijan vaaleanpunaisessa viitassa esiintyvän naispoliitikon epäillään pyrkivän suurimman oppositiopuolueen Kansanpuolueen johtajaksi.

- Se on taidemuoto, joka on ollut osa kulttuuriamme niin kauan kuin muistamme, Aguirre sanoi ja kehotti UNESCOa julistamaan härkätaistelun Espanjan kulttuuriperinnöksi.

Jotkut toiset Espanjan yhtenäisyyttä korostavat poliitikot sanovat pitävänsä Katalonian parlamentin aloittamaa keskustelua härkätaistelujen kieltämisestä provokaationa.

Perjantaina myös Valencian ja Murcian alueet ilmoittivat tukevansa Madridin aloitetta.

Katalonian parlamentti aloitti keskustelun härkätaistelujen kieltämisestä eläinoikeusaktivistien aloitteesta. Eräskin kiellon kannattaja vertasi urheilumuotoa naisten ympärileikkaamiseen.

Kataloniassa pidetään vaalit ensi syksynä, ja sikäläiset lehdet ovat syyttäneet Aguirrea yrityksestä vaikuttaa niihin härkätaistelut keppihevosenaan.

Härkätaistelut ovat jo joitakin vuosia menettäneet kannatustaan Barcelonassa ja muualla Kataloniassa, päinvastoin kuin muissa osissa Espanjaa. Sevillassa, Madridissa ja Pamplonassa järjestetään vuosittain härkätaistelujuhlat, jotka keräävät valtavasti yleisöä.

Kanariansaarilla härkätaistelut kiellettiin vuonna 1991, mutta siellä ne eivät koskaan ollet suurta kansanhuvia.

Lähteet: Reuters, AP