Sukeltaja tutkii pohjan aarteet

Etelä-Karjalan vesistöissä on paljon mielenkiintoisia sukelluskohteita, joita esimerkiksi matkailu ei vielä ole osannut hyödyntää. Laitesukellus ei ole kuntolaji, vaan se sopii lähes jokaiselle uimataitoiselle.

Löytö pohjasta Kuva: Ismo Marttinen

Talven ote on vielä vahva, mutta sukeltajat odottavat jo kovasti jäiden lähtöä. Talvellakin toki sukelletaan, mutta suurin osa sukeltajista harrastaa urheilusukellusta kesäisin, lämpimien vesien aikaan.

- Sukeltaminen talvella ei ole sen vaarallisempaa, kuin kesälläkään. Turvallisuudesta pidetään aina tarkasti huolta, sanoo Ari Nikamaa Saimaan Norpista. Talvella tietysti jää on paksua ja valoa vedessä on hyvin vähän.

Etelä-Karjalassa on paljon mielenkiintoisia kohteita sukeltajille

Nikamaan mukaan Saimaa on kokonaisuudessa hienoa sukellusaluetta. Lisäksi Taipalsaarella Sarviniemen alue sekä Vehkataipaleen pumppulaitos ovat sukeltajien suosiossa. Savitaipaleella puolestaan Kuolimo on hyvä kohde.

Sukelluskohteesta tekee hyvän etenkin kirkas vesi ja näkyvyys.

- Kohteeseen on myös päästävä helposti, eli uintimatka ei saisi olla kovin pitkä. Sellaiset nopeasti syvenevät rannat ovat hyviä paikkoja ja jos veden alla on vilkasta elämää niin aina parempi, sanoo Nikamaa.

Saimaan pohjasta löytyy myös hylkyjä, joita sukeltajat käyvät katselemassa ja kuvaamassa.

Uusi kurssi aloittelijoille

Saimaan Norpat ry aloittaa maaliskuun puolivälissä uuden urheilusukelluskurssin aloittelijoille. Kurssin vastuukouluttajan Ari Nikamaan mukaan sukeltaminen sopii ihan jokaiselle, joka pystyy uimaan 200 metrin matkan.

Vaikka kurssi alkaa kesken kevättalven, uinnit aloitetaan turvallisesti uimahallin lämpimissä altaissa.