Islantilaiset hylkäsivät Icesave-korvaukset

Islantilaiset ovat hylänneet Icesave-sopimuksen kansanäänestyksessä. Alustavien tulosten mukaan ei-äänet voittivat lauantaina järjestetyn äänestyksen täysin ylivoimaisesti. Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, ei-äänien osuus oli 93 prosenttia. Kyllä-äänen on antanut alle kaksi prosenttia äänestäjistä.

Ulkomaat
Islantilaiset osoittavat mieltä Reykjavikissa.
Reuters

Äänestysasteen arveltiin nousevan hieman yli 60 prosentin, mikä Islannissa on vaatimaton tulos.

Maan hallitus on uutistoimisto AFP:n mukaan vahvistanut sopimuksen vastustajien voiton.

- Tulos ei ole yllätys. Nyt meidän täytyy keskittyä Icesave-neuvottelujen loppuun saattamiseen, pääministeri Johanna Sigurdardottir sanoi.

Kansanäänestyksessä islantilaiset ottivat kantaa suunnitelmaan, jonka mukaan Islanti maksaa lähes neljän miljardin euron korvaukset Britannialle ja Hollannille konkurssiin kaatuneen pankin takia. Britannia ja Hollanti maksoivat 340 000:lle kansalaiselleen korvauksia menetyksistä, joita nämä kärsivät Icesave-pankin konkurssissa.

Monet äänestäjät vastustivat Icesave-sopimuksen ehtoja, eivät niinkään korvauksia.

Sopimuksen hylkääminen merkitsee, että kansainvälisen taloudellisen avun saaminen ja Islannin talouden toipuminen viivästyvät.

Kansanäänestykseen jouduttiin, kun Islannin presidentti Olafur Ragnar Grimsson kieltäytyi allekirjoittamasta korvauksia koskevaa lakia, jonka Islannin parlamentti oli hyväksynyt.

Lopullinen tulos saadaan myöhemmin sunnuntaina. Äänestlaskentaa on hidastanut huono sää, mikä on jättänyt monet taajamat eristyksiin.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset