1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sveitsiläiset torjuivat eläinten asianajajan

Sveitsiläiset ovat torjuneet eläinten asianajajan tehtävän perustamisen kansanäänestyksessä. Sveitsiläiset äänestivät, voivatko eläimet saada laillisen edustajan oikeuteen. Aloitteen mukaan eläinten asianajaja olisi voinut puolustaa oikeudessa pahoinpideltyjä eläimiä.

Ulkomaat

70 prosenttia äänestäneistä vastusti eläinten asianajajan tehtävän luomista kaikkiin kantoneihin. Vajaat 30 prosenttia kannatti esitystä.

Yhdessä Sveitsin kantonissa on jo eläinten asianajaja. Zürichin kantonissa asianajaja Antoine Goetschel toimii eläinten hyvinvointia koskevissa oikeustapauksissa.

Goetschelillä on parhaillaan käsiteltävänä 50 tapausta. Suuri osa niistä on koirien pahoinpitelyjä. Yksi tapaus koskee hevosen tappamista. Hevosta oli puukotettu 30 kertaa ennenkuin se kuoli.

Goetschelin mukaan ongelmana on, että eläimet eivät pysty ihmisten tavoin viemään oikeuteen ihmisiä, jotka ovat vahingoittaneet niitä.

- Eläinten asianajaja tuo eläinten äänen oikeuteen niissä tapauksissa, joissa syytettynä on henkilö, jonka on määrä huolehtia eläimestä

Ympäristöjärjestöt, vihreät ja sosialistit kannattavat aloitetta. Sveitsin hallitus ja maan suurin puolue, oikeistopopulistinen Sveitsin kansanpuolue vastustavat hanketta. Vahvinta esityksen vastustus on maaseudulla. Sveitsin viljelijäjärjestön mielestä aloite merkitisisi byrokratian lisääntymistä.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP