1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhusten yksityisyys vaihtelee kotihoidossa

Tietosuojakysymykset ja niiden erilainen tulkinta aiheuttavat ongelmia kotona asuvien vanhusten hoidossa. Erilaisten viestivihkojen ja hoitokansioiden käyttö on kunnissa kirjavaa. Kotikäynneistä kirjaaminen omaisten tietoon on lopetettu paikoin kokonaan.

Kotimaan uutiset
Kodinhoitaja kirjoittaa terveystietoja ruutuvihkoon vanhuksen kotona.
YLE

Erityisesti muistisairaiden kodeissa viestivihko on oiva apuväline. Siihen voivat kirjata havaintojaan niin hoitajat kuin omaiset.

Alle viidentuhannen asukkaan Ylitorniolla Torniojokilaaksossa 130 vanhusta saa kotihoitoa. Kunnassa päätettiin tammikuussa, että kotihoitajat eivät enää tee merkintöjä viestivihkoihin vanhuksen luona käydessään. Ennen päätöstä vihko oli käytössä miltei jokaisen kotihoitoa saavan vanhuksen luona.

Peruspalvelujohtaja Eeva Leukumaa Ylitorniolta perustelee päätöstä yksityisyydensuojalla.

- Vaikka vanhus on antanut luvan vihkon käyttöön, emme voi varmasti tietää, ketkä vihkoja lukevat. Siksi olemme päättäneet, että hoitajat eivät enää niihin kirjoita.

Eripurainen perhe mutkistaa hoitoa

Erityisesti tietosuojalaki on aiheuttanut sen, että kunnissa on erilaisia tulkintoja viestinnästä. Kuntien valintoja määrittävät myös sosiaalilaki ja terveydenhuoltolaki.

Pahimmassa tapauksessa omaisten riitaisuus tai esimerkiksi huumeiden käyttö saattaa olla syy, ettei tarkkoja tietoja hoidosta tai erilaisista lääkkeistä haluta kirjata muiden nähtäväksi.

Hoitokansio seuraa kotoa sairaalaan asti

Helsingissä on käytössä virallisempi hoitokansio jokaisen kotihoidon apua saavan vanhuksen kotona. Se sisältää hoitosuunnitelman, päivittäiset tehtävät, lääkemääräykset ja vain hoitajien kirjaamia huomioita asiakkaan tilasta.

Sairaanhoitaja Sanna Rantanen sanoo, että tällainen kansio takaa hoidon jatkuvuuden. Eri hoitajat pysyvät ajan tasalla ja kansio kulkee vanhuksen mukana, jos hän joutuu vaikka sairaalaan.

Helsingissä kansion säilyttämistavasta sovitaan vanhuksen kanssa. Joissakin tapauksissa sitä pidetään lukollisessa kaapissa, useimmiten keittiön pöydällä.

Lähteet: YLE Uutiset / Ritva Säilä