Sitrusbaba, karamellisoitua omenapäärynää ja jugurttimoussea

Timo Lepistön teoksessa on tosissaan voita ja sokeria, kun hän tekee meille Baba-leivoksen lisukkeineen. Leivos on yli 300 vuotta vanha klassikko.

Kuva: YLE

Baba

1rkl kuivahiivaa

3 rkl lämmintä vettä

0,5 g eli 1 pussi sahramia

3 kananmunaa

4-5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

2 rkl hunajaa

100 g voita

100 g/ 1 rasia sukaatteja

1 tl suolaa

1 tl appelsiininkuorta

Laita vesi, hiiva ja sahrami likoamaan. Riko kananmunien rakenne, lisää hunaja ja suola. Sekoita hiivaliuos kananmuniin. Sekoita kuiva-aineet ja yhdistä munien kanssa monitoimikoneessa. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää pehmennetty voi taikinaan ja vaivaa 5 minuuttia kunnes taikina on kiinteää ja kiiltävää.

Kohota taikinaa 30 minuuttia liinan alla. Sekoita sukaatit taikinaan. Pursota voideltuihin vuokiin taikinaa noin 1/3 osaa vuoasta. Kohota kunnes taikina on kohonnut vuoan pintaan. Paista leivoksia 200 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes babat ovat kullanruskeita. Poista vuoista ja jäähdytä.

Jugurttimousse

2 dl turkkilaista jugurttia tai valutettua ruuanvalmistusjugurttia

1 dl kuohukermaa

4 rkl tomusokeria

1/2 sitruunan mehu

1 tl sitruunankuorta

Valuta jugurtti (turkkilaisjugurttia ei tarvitse). Sekoita jugurttiin sitruunankuori ja -mehu. Lisää kermaan sokeri ja vaahdota. Yhdistä aineet nostelemalla. Laita jääkaappiin kelmun alle lepäämään.

Karamellisoitua omenapäärynää ja korintteja

4 kpl omenapäärynää (nashi)

100 g korintteja

1 dl sokeria

1 dl tummaa rommia

10 g voita

2 dl appelsiininmehua

Kuori ja lohko omenapäärynät. Laita sokeri keoksi keskelle pannua ja laita lämpö päälle. Lämmitä sokeria, kunnes se on ruskeaa ja kuohahtaa. Lisää hedelmät ja rommi ja flambeeraa. Lisää voi ja appelsiininmehu. Kiehauta ja poista hedelmät.

Aseta babat paistinpannulle ja imeytä liekitysliemi leivoksiin. Kasaa annos leivoksesta, karamellisoiduista hedelmistä ja jugurttimoussesta.

Ohje:Timo Lepistö