Hyppää sisältöön

Jäärata-ajot oli suosittu kansanhuvi

Makkaraa ja kuumaa mehua, autojen pörinää, lunta ja jäätä. Tuo kaikki kiehtoi ihmisiä Näsijärvellä 1960-luvulla kun siellä pidettiin jäärata-ajoja. Tamperelainen Pekka Virtanen oli innokas autoharrastaja, joka radan varrella oppi tuntemaan ajajia. He saattoivat olla yhtä hyvin ympäryskuntien isäntiä kuin lehtikeisareitakin.

- Rauhaniemestä Näsijärven jäälle. Sinne mentiin pikkupoikana vaikka ei vielä ollut korttiakaan. Kesärenkailla vedettiin pari tuntia illassa, muistelee Pekka Virtanen.

Yleisöä ja ajajia riitti

- Porukkaa piisasi penkat täyteen, laidasta laitaan mummoista lapsiin ja aikuisiin. Makkara ja kuuma mehu nostivat tunnelmaa.

Virtanen arvioi katsojamäärän nousseen usein pariintuhanteen tai jopa kolmeentuhanteen.

Luokkia oli useita. Yksi oli ns. suvikumiluokka, jota ajettiin aivan sileillä kumeilla. Myös nastarengasluokka kuului kuvaan. Sarjat määräytyivät myös kuutiotilavuuden mukaan.

Eri luokkien voittajat ajoivat ns. kuuman lähdön.

Palkintoina jäärata-ajoissa oli pokaalit tai lusikat kuten yleisurheilukisoissa.

Cooperista Kuplaan

Harrastajain automerkit vaihtuivat ja trendit vaikuttivat valintoihin. Virtanenkin ajoi monilla eri autoilla.

- Myöhemmin vuonna 1962 sain Morris Cooperin. Myös Volkswagen kuplalla tuli ajettua ensimmäisten joukossa, muistelee Virtanen.

Autoja ei jääradalle paljoa viritelty.

Lehtikeisarikin innostui

Ajajia oli paljon, kaikki nimet eivät jääneet mieleen, mutta Eero Alen - Markku Alenin isä jäi mieleen. Myös Urpo Lahtisen Virtanen muistaa hyvin.

- Hän ajoi Minivanilla – pakettiautolla. Opin tuntemaan hänet oikein hyvin: Mukava kaveri, joka jäällä vaihteli itse renkaat niin kuin muutkin kuskit.

- Kun jäärata-ajot olivat vielä voimissaan ja sallittu harrastus, oli ajotaito huipussaan. Sen jälkeen se onkin mennyt alaspäin, väittää Virtanen.

.
.