Makea mustikkapiirakka

Anu Braskin makea mustikkapiirakka vie kielen mennessään. Halutessaan mustikat voi korvata muilla marjoilla tai vaikkapa omenalla. Tämä jälkiruoka sopii erittäin hyvin kahvin kaveriksi.

Kuva: YLE

Pohja:

2 dl fariinisokeria

150 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1 rkl kylmää vettä

Täyte:

200 g mustikoita (1 pakastepussi)

1 purkki kermaviiliä

1 kananmuna

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

piirasvuoka, halkaisijaltaan noin 25 cm

leivinpaperia

Tee näin:

1. Lämmitä uuni 200 asteiseksi.

Hiero kulhossa huoneen lämpöinen voi ja fariinisokeri kunnes saat pehmeän, tasaisen murumaisen massan. Lisää vehnäjauhot vähän kerrassaan ja loppuvaiheilla lorauta vielä tilkka kylmää vettä. Sekoita tasaiseksi.

2. Leikkaa leivinpaperista hieman vuoanpohjaa suurempi pala. Painele piirakkataikina tiiviiksi pohjaksi ja nosta muutaman sentin verran myös reunoiksi.

3. Sekoita kulhossa kermaviili ja kananmuna. Lisää marjat ja sokeri. Kaada täyte piiraspohjalle. Lopuksi painele sormella pohjan reunat siistiksi.

4. Paista uunin alaosassa 30 min. Kypsennä kunnes täyte on hyytynyt. Pohja voi olla uunista otettaessa vielä hieman pehmeä. (kokeile varovasti reunoilta)

Ennen tarjoilua anna marjapiirakan jäähtyä. Vetäytyessään myös reunat kovettuvat. Täytteeksi sopivat hyvin myös muut marjat, banaani ja omena.

Vanilja- mascarponevaahto

250 g mascarponejuustoa

1 dl kermaa

3 rkl sokeria

1 vaniljatanko

1 appelsiinin kuori (luomu)

Tee näin:

1. Mittaa kulhoon mascarponejuusto, kerma sekä sokeri. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa keskeltä terävällä veitsellä ja raavi veitsen hamarapuolella tangon sisältä pienet vaniljan siemenet kulhoon.

2. Vaahdota seos sähkövatkaimella kuohkeaksi.

3. Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori vaahdon joukkoon.

Ohje: Anu Brask