1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomessa vuosittain yli 200 sieppausta

Suomessa siepataan vuosittain yli 200 ihmistä, kerrotaan oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta. Tyypillisimpänä erikoistutija Reino Sirén pitää tapausta, jossa esimerkiksi eronneista puolisoista toinen tunkeutuu toisen asuntoon ja pitää häntä vangittuna. Varkautelaisvauvan sieppauksen kaltaiset tapaukset ovat sen sijaan harvinaisia, hän sanoo.

Vapauteen kohdistuvista rikoksista yleisin on vapaudenriisto, jossa sieppaaja riistää uhriltaan liikkumavapauden. Törkeästä vapaudenriistosta on kyse, jos siepattua pidetään vankina yli kolme vuorokautta, hänelle aiheutetaan vakavaa varaa, häntä kohdellaan erityisen julmasti tai häneen kohdistuu vakavan väkivallan uhka.

Vapaudenriistoja poliisi kirjasi Suomessa toissa vuonna 259 ja törkeitä vapaudenriistoja 34. Sirénin mukaan määrässä ei ole 2000-luvulla havaittavissa merkittävää muutosta. Tapausten määrä on vaihdellut vuosittain, mutta on ollut yli 200 vuosittain.

Esimerkiksi entiseen puolisoon kohdistuvien vapaudenriistojen ohella Sirén arvioi lehtiuutisten pohjalta tyypillisiksi tapauksiksi velan perintätapaukset, jossa vapaudenriisto on tapa uhkailla velallista.

Varkautelaisvauvan maanantaista sieppausta kohdeltiin tuoreeltaan törkeänä vapaudenriistona. Sirénin tiedossa ei ole, kuinka moni vapaudenriistotapaus kohdistui toissa vuonna lapsiin. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin hänen mukaansa Suomessa hyvin harvinaisia.

Huoltajuuskiistatapauksia kymmeniä vuodessa

Vuosittain sattuu myös vajaat 40 tapausta, joissa lapsen vanhempi tai jokin muu läheinen ottaa lapsen omavaltaisesti huostaansa. Viime vuonna näitä tapauksia oli 38.

Jos lapsi viedään omavaltaisesti pois asuinmaasta ja jätetään palauttamatta, kyse on törkeämmästä rikoksesta eli lapsikaappauksesta. Lapsikaappauksia tehtiin Suomessa toissa vuonna kahdeksan.

Panttivankien ottaminen on Suomessa harvinaista, ja tapausten määrä on viime vuosina vaihdellut nollasta kahteen vuosittain.

Myös ihmiskauppaa tai törkeää ihmiskauppaa tulee ilmi harvoin. Viime vuonna ihmiskauppatapauksia oli neljä ja törkeästä ihmiskaupasta oli kyse yhdessä tapauksessa, kertovat oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tilastot.