1. yle.fi
  2. Uutiset

Jätealan työt kelpaavat taas

Jätealalla on taas vetoa. Rakentamisen ja saneerauksen vähentyminen on toki vähentänyt jätteen määrää, mutta työntekijöitä on alalle tulossa enemmän kuin voidaan ottaa.

jätteet
Ilkka Mäkeläinen
- Noususuhdanteessa ei kukaan lähtenyt alalle. Parempiakin hommia oli silloin tarjolla, kertoo Vuoden 2009 jätteenkuljettajaksi valittu Ilkka Mäkeläinen.YLE / Laura Hallamaa

Jäteala kiinnostaa työpaikkana aiempaa enemmän. Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla toimivan Kiertokapula Oy:n vuoden jätteenkuljettaja Ilkka Mäkeläinen on nähnyt yli kolmenkymmen vuotisen uransa aikana alan huimanmuutoksen.

- Kalusto on uudistunut, lavoja ja autoja on enemmän. Jossain vaiheessa ajettiin traktorillakin, kertoo Ilkka Mäkeläinen, joka muistelee pitkän uransa vaiheita.

Erityisesti kierrätyksen yleistyminen näkyy Mäkeläisen mukaan jätelavoilla. Monille on helpompaa viedä kierrätettävä materiaali kierrätyspisteisiin, jolloin jätteenkäsittelymaksuja ei tarvitse maksaa. Jätteiden hyödyntäminen energianlähteenä on sekin uutta.

Myös huono taloustilanne on näkynyt Mäkeläisen mukaan jätealalla. Rakentamisen ja saneerauksen vähentyminen on pienentänyt myös kuljetettavan jätteen määrää. Työntekijöitä alalle olisi kuitenkin tarjolla enemmän kuin tarpeeksi.

-Alalle olisi tulossa muitakin, kun töitä on muuten vähän. Silloin kun oli noususuhdanne, kukaan ei lähtenyt alalle. Parempiakin hommia oli silloin tarjolla, kertoo Mäkeläinen.

Millaisia neuvoja konkari sitten antaisi alalle haluaville?

- Kannattaisi mennä tutustumaan alaan. Jäteauton kuljettaminen ei ole pelkästään ajamista. Jos haluaa vain tien päällä olla, kannattaa mennä rahtihommiin, Mäkeläinen kehottaa.

Ilkka Mäkeläinen sai Vuoden 2009 jätteenkuljettajan palkinnon. Kiertokapula Oy jakoi palkinnon seitsämännen kerran.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi