Ruotsalaismaidon tunnistaa jo mausta

Ruotsalaisen maidon tulo markettien hyllyille herätti jo pääministerinkin puolustamaan kotimaista maidontuottajaa, mutta erottaako maidot mausta? YLE Perämeren studiotiimi järjesti sokkotestin, jossa eroteltiin tuontimaidot kotimaisista.

YLE Perämeren testiryhmästä kaksi kolmesta erotti sokkotestissä ruotsalaisen maidon suomalaisesta. Kuva: YLE / Laura Holappa

Testijoukkue Matti Sunnari, Antti Heikinmatti ja Risto Koskinen saivat eteensä kolmenlaista maitoa: Arla Ingmanin ruotsalaista alkuperää olevaa rasvatonta, saman meijerin kotimaista maitoa ja vielä Valion rasvatonta luomumaitoa.

Ensimmäiseen lasilliseen käytiin kiinni ja todettiin maidon maistuvan maidolta.

- Maitomainen ja pehmeä, ehkä hieman makeaa, kommentoi testiryhmä.

"Kakkosmaitoa" pidettiin raikkaampana.

- Pitääkö maitoa muuten purskutella, kuten viininmaistajaisissa, Antti ihmetteli.

- "Bukee" on kuitenkin kohdillaan, säesti Matti Sunnari.

Kaksi kolmesta tunnisti ruotsalaismaidon

Maitojen valmistustavan erot herättivät testiryhmässä keskustelua - pohdintaa tuli siitä, vaikuttavatko meijerien maidonjalostusmenetelmät kovinkaan paljon maidon makuun.

- Lehmänmaito pastöroidaan ja homogenoidaan, mutta mitäs muuta maidolle tehdään? Viinin kohdalla voidaaan puhua rypäleiden eroista - pitääkö maidoissa puhua sitten utareista, ihemteltiin.

Testitulosten tarkastus paljasti ehkä yllättäenkin, että maidon maussa on eroja maittain: kaksi kolmesta eli Matti ja Risto osasivat nimetä erehtymättä lasien sisällön ruotsalaiseksi, suomalaiseksi ja luomumaidoksi.

- Kaikki olivat hyviä, mutta suosikiksi nousi kotimainen perusrasvaton, testiryhmä summasi.