Viola välittää väkivallan vastaisuutta

Viola - väkivallasta vapaaksi ry käynnisti Mikkelissä kampanjan, jolla haastetaan miettimään väkivaltaa ja väkivallattomuutta. Tavoite on herättää ihmiset välittämään ja puuttumaan.

väkivalta
Viola ry:n Välitä väkivallasta -kampanjan työntekijät Satu Piispa-Hakala (vas.), Merja Korhonen, Jaana Sohkanen ja Eeva immonen (oik.) askartelemassa kampanjamateriaalia.YLE / Sini Kinnunen

Violan välitä väkivallasta-kampanjan työntekijät tietävät, että Mikkelissä nyrkkejä useammin heiluu sanallinen väkivalta. Väkivalta voi olla myös seksuaalista, taloudellista tai vaikka työpaikoilla rakenteellista väkivaltaa.

- Viimeaikainen julkinen keskustelu on osoittanut, että perustietoa perhe- ja lähisuhdeväkivallasta tarvitaan. Kannustamme kaikin tavoin väkivallattomuuteen ja osa sitä on tunnistaa väkivalta kaikessa kirjossaan, sanoo Eeva Immonen Viola ry:stä.

Valitettavan usein henkinen väkivalta johtaa usein myös fyysiseen väkivaltaan.

- Kun asiakas tulee toimistoon niin sanotaan ettei sitä väkivaltaa oikeastaan ole kun ei minua lyödä, mutta sieltä paljastuukin henkistä väkivaltaa. Sitä on vaikea tunnistaa. Se on ilmiö, mistä ei saa mistään kiinni. Henkistä väkivaltaa tekevä usein saa myös manipuloitua ympäristön ihmiset mukaan. Siihen lähtevät mukaan myös ammattilaiset, kertoo Jaana Sohkanen.

- Väkivallan tunnistaminen itsessään ja ympäristössä on kansalaistaito ja jos ihmiset välittää väkivallasta niin vääränlainen väkivalta katoaa, projektityöntekijä Satu Piispa-Hakala tiivistää.

Lempeän aggressiivisesti väkivallattomuuteen

Viola ry:n viisi työntekijää ovat ideoineet kampanjan yhdessä yhdistyksen vapaaehtoisten kanssa. Kampanja-ajaksi on valittu päivät kansainvälisestä naistenpäivästä tasa-arvon päivään.

- Rakkaus ja turvallisuus on väkivallan pahimpia vihollisia, niin nyt pyritään menemään tämän positiivisuuden kautta. Jokaisessa ihmisessä on niin paljon hyvää, että pystyy selviytymään väkivallasta, toteaa Piispa-Hakala.

Kampanjassa huomioidaan väkivallan eri osapuolet ja tehdään tutuksi väkivaltatyötä.

Maalismarkkinoiden aikana Välitä väkivallasta -teema näkyy kauppakeskus Akselissa. Kampanjapisteeseen voi mennä pyörittämään vaikka tunneonnenpyörää. Onnenpyörän kysymykset käsittelevät rakkautta, turvallisuutta ja onnellisuutta.

- Onnenpyörässä on punainen sektori missä saa toivoa lähimmäiselle hyvää. Se saa myös oman sydämen sykkimään, toteaa Anitta Puukko.

Lähteet: YLE Etelä-Savo