1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltain edustaja pyysi anteeksi Libyalta

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja on pyytänyt anteeksi kommentteja, jotka hän esitti Libyan johtajan Muammar Gaddafin kehotettua muslimeja pyhään sotaan Sveitsiä vastaan. Yhdysvallat lähettää edustajansa Libyaan keskusteluja varten.

Ulkomaat

Libya raivostui Yhdysvalloille kommenteista, jonka ulkoministeriön edustajan Philip Crowley esitti Gaddafin puheesta. Crowley muun muassa sanoi sen muistuttaneen häntä Gaddafin aiemmasta puheesta, jossa oli paljon sanoja, mutta ei välttämättä paljon mieltä.

Libya pyysi Yhdysvalloilta anteeksipyyntöä Gaddafin loukkaamisesta. Libyan Yhdysvaltain-lähettiläs sanoi viime viikolla uutistoimisto Reutersille, että hänen maansa haluaa hyviä suhteita Washingtoniin, mutta ei salli johtajaansa loukattavan.

Nyt Crowley sanoo, etteivät hänen kommenttinsa heijasta Yhdysvaltain politiikkaa eikä niiden ollut tarkoitus loukata. Crowley pahoittelee, että hänen kommenteistaan on muodostunut este edistykselle maiden kahdenvälisissä suhteissa.

Hän myös kertoi, että apulaisulkoministeri Jeffrey Feltman matkustaa Libyaan ensi viikolla keskusteluja varten.

Kiista puhkesi sen jälkeen, kun Gaddafi oli kehottanut pyhään sotaan Sveitsiä vastaan. Gaddafi kutsui Sveitsiä jumalattomaksi ja häpeämättömäksi valtioksi, joka hävittää moskeijoita. Sveitsiläiset äänestivät marraskuussa sen puolesta, ettei maahan saa rakentaa uusia minareetteja.

Myöhemmin Libyan Yhdysvaltain-lähettiläs täsmensi, että Gaddafi tarkoitti jihadilla eli pyhällä sodalla Sveitsin taloudellista boikottia eikä aseellista konfliktia.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi