Yliopistoväelle neuvottelutulos - lakko peruuntuu

Yliopistojen työehtosopimuksesta on syntynyt yöllä neuvottelutulos, joten ensi viikon torstaille suunniteltu yliopistohenkilöstön lakko peruuntuu. Kaksivuotisessa sopimuksessa tälle vuodelle sovittiin noin prosentin palkankorotus, ensi vuodesta sovitaan myöhemmin.

palkankorotus
Lapin yliopisto
Lapin yliopisto Rovaniemen Rantavitikalla.YLE / Sauli Antikainen

Osapuolet pääsivät viime yönä puolen yön jälkeen sopuun ensimmäisestä yksinomaan yliopistoja koskevasta työehtosopimuksesta.

Lisäksi tehtiin uudistuksia muun muassa yleiseen työaikaan ja sairausajan palkkaan. Osapuolten hallintojen on vielä hyväksyttävä neuvottelutulos.

Sopimus on kaksivuotinen ja sen kustannusvaikutus tälle vuodelle vastaa valtion virka- ja työehtosopimuksen kustannusvaikutuksia.

Tälle vuodelle on sovittu 0,98 prosentin palkankorotuksesta 1. marraskuuta. Korotus sisältää 0,4 prosentin yleiskorotuksen sekä 0,58 prosentin järjestelyerän. Lisäksi marraskuussa maksetaan kuukausipalkasta laskettava 5,5 prosentin suuruinen kertaerä.

Ensi vuoden palkankorotuksista neuvotellaan helmikuun loppuun mennessä.

Neuvotteluihin osallistuivat Yksityisen Opetusalan Liitto, Suomen yliopistojen työnantajayhdistys Syty, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia.

Osapuolten hallintojen on hyväksyttävä neuvottelutulos ennen kuin se voi astua voimaan. Viime viikolla Jukon puheenjohtaja Erkki Kangasniemi kertoi pitävänsä lakkoa varsin todennäköisenä. Tuolloin Juko sanoi työnantajan esittäneen heikennyksiä palvelussuhteen ehtoihin, muun muassa palkallisen sairausloman pituuteen.

Jukon neuvottelija Tarja Niemelä kertoi neuvottelutuloksen synnyttyä, että sairausloman pituudessa hyväksyttiin palkansaajapuolen esitys, jossa palkallinen sairausloma pysyy pääsääntöisesti entisen pituisena.

Niemelän mielestä neuvottelutulosta voi pitää tyydyttävänä. Hän kertoo neuvotteluissa alkoi tapahtua edistystä maanantaina. Neuvotteluja jatkettiin tiistaina iltapäivällä.

Yliopistoväen asema muuttui vuoden alussa voimaan astuneen uuden yliopistolain seurauksena. Sen jälkeen henkilökunta on työskennellyt sopimuksettomassa tilassa.

Lähteet: YLE Uutiset