Makeakin aamiainen voi olla liian suolaista

Ruoan maku ei välttämättä kerro, onko ruoassa suolaa. Usein suolaisuus on peitetty makealla tai jollain aromilla, jolloin suolan käyttöä vähentävä voi tietämättään lisätä suolan käyttöä. Esimerkiksi Corn Flakes -muroissa on suolaa puolet enemmän kuin suolapähkinöissä.

suola (mausteet)
Aamiaismuroja
Comstock Production Department.

Suolan vähentäminen ruokailutottumuksissa voi epäonnistua, vaikka ihminen kuinka etsisi vähäsuolaisempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi monen ruoan makea maku tai aromi voi peittää alleen runsaan suolamäärän.

Terveyskirjasto.fi-sivuston päätoimittaja ja sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki painottaa, ettei ihmisillä ole tarpeeksi tietoa esimerkiksi aamiaishiutaleiden ja- murojen suolaisuudesta.

- Muun muassa Corn Flakes -muroissa on suolaa enemmän kuin suolapähkinöissä, Mustajoki kertoo.

Tietämätön voi jopa lisätä suolaa

Mustajoen mukaan murojen ja aamiaishiutaleiden suolaaminen on hyvin tavallista, kuten myös ihmisten tietämättömyys tästä.

Esimerkiksi juuri Corn Flakes -muroissa suolaa on jopa 2,5 grammaa sataa grammaa kohden, kun taas popcorneissa ja perunalastuissa on vain noin 1,5 grammaa. Suurin ongelma on Mustajoen yleinen luulo aamiaishiutaleiden- ja murojen terveellisyydestä.

- Tuoteselosteita lukiessa siihen törmää yhtenään. Ihmiset, jotka yrittävät vähentää turhaa suolan käyttöä, saattavat jopa lisätä tietämättään suolan käyttöä.

- Tosin pitää muistaa, että aamiaishiutaleissa ja- muroissakin on suuria eroja, ja niitä vähäsuolaisiakin vaihtoehtoja on, Mustajoki muistuttaa.

Muroja ei tarvitsisi suolata

Sisätauteihin erikoistuneen erikoislääkärin mukaan aamiaismuroja ei tarvitsisi kuitenkaan suolata. Mustajoki ei tiedä suolaamisen tarkkaa syytä. Hänen mukaansa on kuitenkin todennäköisintä, että valmistajat uskovat suolalla saatavan paremman maun jopa aamun "terveysannoksiin".

- Ehkä osalla on taustalla pelko, että ihmiset eivät enää pidä tuotteista, jos suolaa vähennetään. Ihminen kuitenkin tottuu, Mustajoki tietää.

Kansanterveyslaitoksen nettisivuilla voi vertailla ruokien suolamääriä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala