Sulamisvedet laittavat vedenpuhdistamot koville

Lumikinosten sulaminen moninkertaistaa jätevedenpuhdistamoiden vesimäärän. Hyvän puhdistustuloksen takaamiseksi on eri puhdistamoissa varauduttu vesimäärän lisääntymiseen.

jäteveden käsittely
Viemäri.
YLE/Juha Kemppainen

Vielä tänään Vaasan keskustan risteysalueet olivat melko kuivia. Lumikasojen sulaminen onkin vasta käynnistymässä. Hankalimpien paikkojen tilannetta seurataan tarkoin.

Esimerkiksi Vaasassa on muutama kriittiseksikin sanottu risteysalue, jonne vesi tahtoo jäädä makaamaan. Vaasan Veden verkostopäällikkö Jari Jantuen tietää mainita heti muutaman. - Tämä rautatieaseman edusta, sitten on paha paikka Klemetinkadun ja Tiilitehtaankadun kulmassa ja tietysti kaikki alingot ja sillanalustat on niitä vaaran paikkoja, pohtii Jantunen.

Jätevedenpuhdistamoissa virtaamat lisääntyvät

Sulamisvedet päätyvät aikanaan jätevedenpuhdistamolle. Vaasassa Påttin jätevedenpuhdistamon läpi kiertää päivässä normaalisti 13 000 kuutiota vettä mutta kevät saattaa lisätä vesimäärän 50 tuhanteen kuutioon eli 50 miljoonaan litraan. Siihen on varauduttu puhdistamolla erillisellä yksiköllä, sanoo käyttöpäällikkö Tarja Karlsson.

- Meillä on jälkikäsittely-yksikkö, joka on ollut toiminnassa 10 vuotta. Me otamme sen käyttöön kun vuotovedet tulevat kovalla vauhdilla, jotta prosessi ei vaikeutusi. Pahimmillaan sulamisvesiä saattaa tulla neljä kertaa niin paljon kuin normaalivirtaama on, kertoo Karlsson.

Hartaana toiveena on nyt, että sulaminen tapahtuisi auringonpaisteessa, silloin vettä haihtuisi myös ilmaan eikä kaikki valuisi puhdistamolle asti. Joka tapauksessa lunta on nyt niin runsaasti,että siitä riittää ihan vedeksi asti.

Lähteet: YLE Pohjanmaa/Terhi Varjonen