1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Marjaniemen moottorimökki ankkuroi jäihin

Kahden ikäihmisen unelma kelluvasta asunnosta askarrutti hallintoviranomaisia viime kesänä. Sen jälkeen rakennelma on rekisteröity ja aluksen pysäköintiongelmat ovat ainakin osittain poistuneet.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Veneestä löytyy kolme vessaa, keittiö, olohuone ja sauna. Puun ja kaasun lisäksi tilat lämpiävät sähköllä ja öljyllä.YLE

Helsingin Puotilan sataman tuntumaan väärin pysäköity kelluva kesämökki herätti vilkasta keskustelua viime kesänä. Tapaus oli hallinnollisesti hankala, kun ei tiedetty mille virastolle asia kuuluisi.

- Kun tuli ilmi, että se on väärin pysäköity kesämökki, niin ensin tuli maailman nopein häätö. Se tuli kolme tuntia sen jälkeen kun juttu oli ollut radiossa, muistelee aluksen rakentaja Pertti Rajala.

Kun kelluvaa rakennelmaa arvioitiin sekä aluksena, että vapaa-ajan asuntona, kiinnostui myös virkavalta asiasta.

- Poliisit tulivat tähän, olivat kai lukeneet siitä asian netistä. He sanoivat, että käy rekisteröimässä se, niin pääset vaikeuksista.

- Ne rekisteriviranomaiset katsoivat näitä kuvia ja sieltä tuli rekisteriote, jossa lukee 14 metriä pitkä perämoottorivene.

Olohuoneessa voi uida tai pillkkiä

Jos oikein tarkkoja oltaisiin, pitäisi Rajalan rakentama alus tyypittää perä- ja etumoottoriveneeksi, sillä ohjaamisen helpottamiseksi aluksessa on moottorit sekä keulassa että ahterissa.

Veneestä löytyy kolme vessaa, keittiö, olohuone ja sauna. Puun ja kaasun lisäksi tilat lämpiävät sähköllä ja öljyllä. Varusteluun lukeutuu luonnollisesti myös aurinkopaneelit sekä ilmalämpöpumppu.

Luksusta edustaa se, että moottoriveneen sisätiloista poistumatta pääsee uimaan tai vaikkapa pilkille.

Idean rakennelmalleen Rajala sai Thaimaan matkoilla näkemistään asuntoveneistä. Viime kesänä tästä kahden ikäihmisen unelmasta tuli totta. Rakentaja tosin aikoo tehdä veneeseensä vielä pieniä lisäyksiä.

- Rakennusalalla toimineena ja monia mökkejä rakentaneena tiedän mitkä ovat vaatimukset ja sen mukaan tein tämän. Se täyttää kaikki vaatimukset.

Pakkastalvi sopii rakentajan pirtaan

Rajalan perämoottorivenettä voisi pitää pilottihankkeena. Puotilan venesataman seutu on nimittäin yksi niistä alueista, joita Helsinki on kaavaillut kelluville asunnoille.

- Onneksi tuli tällainen talvi. on ollut pakkasiakin, niin on voinut testata miten rakennus selviää talvesta. Tämähän on rakennettu sillä tavoin, että siinä voi asua jatkuvasti.

Muut asiat alkavatkin olla reilassa, mutta laituripaikan löytyminen Helsingin venesatamista tuottaa vielä ongelmia. Veneen varustelutaso huomioon ottaen, oikea parikkipaikka saattaisi olla Eteläsatama.

- Sinne Risteilijöiden sekaan sitten, mutta niissä isoissa risteilijöissä ei ole sitä etua kuin tässä, että pääsee suoraan mereen keskeltä laivaa. Ja tietysti sinne mistä nuo Ruotsin laivat ja muutkin erikoiset laivat lähtevät, naureskelee Pertti Rajala.

Lähteet: YLE Helsinki / V-V Leppälä

Lue seuraavaksi