1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. klassinen musiikki

Disney klassisen musiikin houkutuslintuna

Jos nuoret eivät muuten tule klassisen musiikin konsertteihin, on orkesterin pakko mennä nuorten luo. Koulukiertueella nuoria houkuteltiin klassisen pariin Tsaikovskin, Sibeliuksen kuin Pirates of the Caribbean -elokuvan tunnarin sävelin. Hämeenlinnan kaupunginorkesteri kokeili koulukiertuetta Etelä-Hämeessä.

klassinen musiikki
Huba Holloköi johtaa kaupunginorkesteria
Parhaiten nuoriin uppoaa Disney-elokuvasta tuttu Pirates of the Caribbean. Hämeenlinnan kaupunginorkesterin konserttia koululaiskiertueella johti unkarilainen kapellimestari Huba Holloköi.YLE / Timo Leponiemi

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri järjesti alkuviikolla laatuaan ensimmäiset koululaiskonserttinsa. Orkesteri kiersi kouluja Kalvolassa, Hauholla ja Lammilla. Ohjelmistossa oli tarjolla niin klassista kuin uudempaa viihteellistäkin musiikkia - Tsaikovskista ja Sibeliuksesta Disney-elokuvan säveliin. Konserttien tavoitteena on saada nuoret kiinnostumaan myös klassisesta musiikista, kertoo kaupunginorkesterin konserttimestari Markku Jokinen.

- Näiden koulukonserttien kautta toivottavasti saamme nuoria kiinnostumaan klassisesta musiikista. Ei tämä musiikki niin kauhean vakavaa loppujen lopuksi ole, vakuutti Jokinen.

Markku Jokista harmittaa jossain määrin se, etteivät nykypäivän nuoret juurikaan innostu klassisesta musiikista. Kaupunginorkesterin konserteissa heitä näkyy aivan liian vähän.

Mitään suunnitelmia uusista koululaiskiertueista ei kaupunginorkesterilla ole, mutta orkesterin taholta siihen valmiudet kuitenkin on. Homma on kiinni siitä, tuleeko kaupungilta tilauksia, sanoo Markku Jokinen.

Tiistaisella koululaiskiertueella ohjelmistossa oli tarjolla niin perinteisempää kuin vitsinomaistakin musiikkia.

- Kumpaakin sopivassa suhteessa, kiteyttää konserttimestari Jokinen.

Parhaiten nuoriin tuntui uppoavan Disney-elokuvasta tuttu Pirates of the Caribbean. Iittalan yhtenäiskoulun 7B-luokkalaiselle Tuomas Mäenpäälle se oli tuttu.

- Sitä osasi verrata siihen, mitä olen aiemmin kuullut.

Tuomaksen luokkatoveri Anton Sjöman nautti perinteisemmistäkin kappaleista:

- Niissä oli sellaista mukavaa vaihtelua. Välillä musiikki hiljeni ja välillä se taas nousi.Tuleeko tällaisa musiikkia kuunneltua muutoin ollenkaan?

Anton Sjöman sanoo, että radio voi pysyä auki silloin, kun sieltä tulee klassista musiikkia. Mielimusiikki on kuitenkin muuta. Koulussa tehdään paraikaa musiikkiesitelmiä. Niissä tutkinnan kohteina eivät ole klassisen musiikin virtuoosit, vaan nuorille tutummat bändit kuten Bon Jovi.

Lähteet: YLE Häme / Timo Leponiemi

Lue seuraavaksi