Nevski Ekspressin räjäytys selvitetty?

Venäjän viranomaiset uskovat selvittäneensä viimesyksyisen Nevski Ekspress -pikajunan räjäytyksen. Teosta epäiltyinä on vangittu kymmenen Ingushiasta kotoisin olevaa islamistitaistelijaa. Miehet on kuljetettu Moskovaan Lefortovon tutkintovankilaan.

Ulkomaat

Moskovasta Pietariin matkanneen Nevski Ekspressin raiteilla räjähti pommi Tverin ja Novgorodin alueiden rajalla 27. marraskuuta 2009. Räjähdyksessä kuoli 27 ihmistä. Viranomaiset epäilivät tuoreeltaan tshetsheenikapinallisia.

Viime viikolla Venäjän turvallisuusjoukot tekivät erikoisoperaation Tshetshenian naapuritasavaltaan Ingushiaan kuuluvassa Ekazhevon kylässä. Operaatiossa kuoli kahdeksan islamistitaistelijaa ja kymmenen otettiin vangiksi.

Yksi kuolleista oli venäläissyntyinen pommiekspertti Aleksandr Tihomirov, joka islamiin käännyttyään käytti nimeä Said Burjatski. Burjatski tunnistettiin kännykkävideosta, jossa tämä johtaa saarroksiin joutuneiden taistelijoiden rukousta ja viimeisiä jäähyväisiä.

Taistelussa kuolleista neljä ja vangituista kolme kuuluu samaan Kartojevin perheen veljessarjaan.

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov raportoi taistelusta presidentti Dmitri Medvedeville. Bortnikov kertoi Burjatskin kuolleen ja että Nevski Ekspressin isku on nyt selvitetty.

Venäläinen Kommersant-lehti kuitenkin kertoo, että Moskovaan tuodut vangit ovat kieltäytyneet tunnustamasta Nevski Ekspressin räjäytystä. Vankien mukaan heitä vastaan esitetyt todisteet - mm. räjähteet ja laukaisussa käytettävä kännykkä - ovat väärennöksiä.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset