1. yle.fi
  2. Uutiset

Lindén: YLEn ei pidä luopua mistään

Yleisradion ei pidä luopua mistään nykyisestä toiminnastaan, sanoo kokoomuslainen viestintäministeri Suvi Lindén. YLE Radio 1:n Ykkösaamussa haastateltu ministeri muistuttaa myös, ettei YLEn toimintaa valvomaan suunniteltu elin ylittäisi koskaan nykyistä hallintoneuvostoa.

Kotimaan uutiset
Suvi Lindén
Suvi Lindén.YLE
Suvi Lindén

Kaupallisten medioiden edustajat ovat vaatineet Yleisradiota tiukin sanoin rajaamaan toimintojaan kilpailun helpottamiseksi.

Viestintäasioista vastaava ministeri torjuu kuitenkin ajatuksen selvin sanoin.

- YLEn ei tarvitse luopua mistään toiminnastaan, ministeri Suvi Lindén totesi ykskantaan YLE Radio 1:n Ykkösaamussa.

Samalla Lindén muistuttaa, ettei YLE ole luopumassa esimerkiksi merkittävien urheilukilpailujen lähettämisestä. Ministerin mukaan on sovittu jo EU-tasolla, ettei kansallisesti merkittävistä tapahtumista luovuta.

YLEn toimitusjohtaja Mikael Jungner on tyytyväinen Lindénin näkökantaan.

- Varmaan vahva tuki eduskunnassa näkyy myönteisempänä suhtautumisena YLEen myös ministeriössä, Jungner arvelee.

"Valvontaelimestä neuvoa-antava"

Ministeri Lindénin mukaan Yleisradion toimintaa valvomaan kaavailtu elin olisi neuvoa-antava ja lausuntoja antava elin, johon ei voisi valita esimerkiksi Yleisradion kilpailijoiden edustajia.

- Siinä voisi olla esimerkiksi tutkijoita, mutta sen jäsenet eivät voi olla kilpailijoiden palveluksessa olevia, Lindén sanoo.

Ministerin mukaan neuvosto ei olisi valvova, eikä sillä olisi viranomaisasemaa, vaan se voisi esimerkiksi antaa lausuntoja jonkun asian kuulumisesta julkisen palvelun tehtäviin.

- Siltä voisi pyytää lausuntoja eri tilanteissa, mutta lopulta YLEn hallintoneuvosto päättäisi kuinka toimitaan, Lindén selvittää neuvoston roolia.

Jungnerin mielestä kompromissimalli on varteenotettava vaihtoehto, kunhan hallintoneuvosto pysyy ylimpänä YLEn asioista päättävänä elimenä.

Myös muut mediatalot pitävät uudistuvaa YLEn hallintoa ja rahoitusmallia hyvänä kompromissina.

- Minä en ainakaan ole esittänyt, että YLEn pitäisi luopua jostakin sellaisesta toiminnosta, jota YLE nyt tekee - joitain hyvin pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta. Kysymys on siitä, mihin Yleisradio jatkossa keskittyy, Sanomalehtien liiton puheenjohtaja Mikael Pentikäinen korostaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi