1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mustikka on nyt superfood

Superfood on uusin ruokatrendi, jonka avulla ihmisille markkinoidaan erilaisia luonnontuotteita. Superfoodina myydään esimerkiksi ulkomaisia ja kotimaisia marjoja ja niiden luvataan edistävän terveyttä.

Suomalaiset ovat innostuneet ostamaan Kiinan vuoristossa kasvavia koji-marjoja. Kuva: YLE

Suomalaiset ovat innostuneet syömään Kiinan vuoristoissa kasvavia koji-marjoja. Marjat ovat niin sanottua superfoodia.

- Varsinkin koji-marjojen kohdalla kysyntä on kova. Se on varmaan ollut ensimmäinen tuote, mikä määritellään superfoodiksi ja mikä tuli meille myyntiin. Vällillä oli sellainen aika, että se oli kaikkialta loppu, kertoo myymäläpäällikkö Heidi Kesti Punnitse & Säästä -liikkeestä.

Muita ulkomaisia superfoodeja ovat esimerkiksi inkamarja, macajuuri ja erilaiset pähkinät. Kotimaisia tuotteista superfoodlistoille ovat päässet mustikka, puolukka ja vaikka porkkana. Superfoodina pidetään luonnon tuotteita, joissa on paljon terveydelle hyviä aineita.

Filomena Leppälä päätti kokeilla koji-marjoja luettuaan niistä lehdestä.

- Ajattelin kokeilla ja laittaa vaikka aamiaiseen, katotaan miten se vaikuttaa.

Terveellisiä, mutta ei terveysvaikutteisia

EU:n alaisessa virastossa erilaisia terveysväittämiä tutkivan Marina Heinosen mukaan superfood on terveellinen markkinakikka.

- Sehän on hienoa, että ihmiset tällaisen superfood-imagon villitseminä alkaa syödä näitä, että eihän siinä ole mitään huonoa, mutta se ei tarkoita, että kyseessä olisi terveysvaikutteinen tuote.

Terveysvaikutteisiakin luonnontuotteita toki on. Viimeksi viime viikolla Turun yliopisto julkaisi tutkimuksen jonka mukaan 155 grammaa kotimaisia marjoja päivittäin laskee riskiä saada aikuisiän diabetes. Superfoodiksi laskettavat tuotteet kuitenkin yleisesti edistävät enemmän hyvinvointia kuin varsinaista terveyttä. Ulkomaiset tuotteet ole sen parempia kuin kotimaiset.

Moni kaupassa kävijäkin on sitä mieltä, että kotimaiset tuotteet sopivat jugurtin joukkoon paremmin ja ovat ulkomaisia ekologisempia. Ostoksille tullut Elina Järvinen syö mielummin kotimaista mustikkaa kuin kiinalaista koji-marjaa.

- Mielestäni superfoodin taustalla on, että se on lähellä tuotettua ja tulee luonnosta. Paljon järkevämpäähän on syödä mustikkaa kuin tuoda jotain kojimarjaa tuolta kaukaa.