1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamun lehdet

Lehdet kirjoittavat lakkoilusta, lasten vankeudesta, päättäjien käytöstavoista ja taiteen ja sanan vapaudesta.

Kotimaan uutiset

Työtaistelut aiheuttavat aina haittaa myös muille. Se on vain siedettävä, kirjoittaa Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun) .Lakkoja ei voi kieltää, mutta suuria vahinkoja aiheuttaviin lakkoihin on voitava puuttua. Keskisuomalaisen mielestä oiva keino olisi pakkosovittelu.

Jos neuvotteluosapuolet eivät itse saa sopimusta aikaiseksi, yhteiskunta voi sanella sopimuksen. Pakkosovittelun uhka saisi toivottavasti työnantaja-ja työntekijäpuolen hakemaan sopimuksen itse.

Lapset vankilassa

Oli kivaa, kun Repa kauhistutti seudun perheenemäntiä tunkemalla kesyttämänsä rotan pipansa alle. Nämä muistot eivät ole paratiisista vaan Suomen menneiltä vuosikymmeniltä. Matti Litukka kertoo Aamulehden (siirryt toiseen palveluun) kolumnissaan, että muistot heräsivät, kun erikoistutkija ja ympäristöpsykologi Marketta Kyttä pääsi sanomaan, että ylihuolehtivat nykyvanhemmat kasvattavat turvaistuinsukupolvea, jonka elinpiiri on kapeampi kuin koskaan ennen.

Nyt meillä on jo ainakin neljäs tai viides sukupolvi pikkuväkeä, joka katselee kotisohvalta avaraa maailmaa lcd-näytön kautta. Peukalon motoriikka onkin kehittynyt pitemmälle kuin koskaan. Ihmisen kehitys kulkee kuitenkin paljon verkkaisemmin kuin talouspolitiikka tai muu yhteiskunnallinen kehitys. Tästä seuraa se, että motorisia, psyykkisiä ja sosiaalisia taitoja kehittääkseen lapsi tarvitsee omaa vapautta liikkua.

Meillä on nyt riittävästi materiaalia sukupolvista, joita on vuosikymmeniä jalostettu puudelinhoidon menetelmin. Matti Litukka katsoo Aamulehdessä, että on aiheellista kysyä, miten lapsista tulee katuosaajia, jotka tunnistavat riskit silloin kun ne tulevat vastaan.

Ei saa möläytellä

Kun hauskuuksissaan laukoo tyhmyyksiä, seuraukset ovat yleensä nolot, kirjoittaa Kaleva (siirryt toiseen palveluun) ja viittaa perussuomalaisten kansanedustajan Pertti "Veltto"Virtasen Hottentotti-laulun ja kielivähemmistöstä ja maahanmuuttoministeristä vitsailun aikaansaamaan kohuun.

Kansanomaisuus on kannatettavaa, mutta kansanedustajilta on lupa odottaa sivistyneitä tapoja. Kevään mittaan kansanedustajien parlamentaariseen arvokkuuteen on jouduttu kiinnittämään useasti huomiota. Asema lainsäätäjänä edellyttää tapoja ja harkintaa, opastaa Kaleva. Ei pidä möläytellä mitä sattuu, vaikka mieli tekisi.

Taiteen vapaus

En tärise pelosta, olen varautunut eri tavoin ja minulla on kirves olohuoneessa, jos joku yrittää tulla ikkunan läpi, kertoo ruotsalainen taitelija Lars Vilks, jonka henkeä on uhattu profeetta Muhamedia koiran hahmossa esittävän piirroksen vuoksi.

Huvudstadsbladet (siirryt toiseen palveluun) kertoo jutussaan, että Skånessa asuva Vilks ei ole aina edes lukinnut talonsa ulko-ovea. Hän on kuitenkin varustanut talonsa varustanut yläkertaan huoneen, johon hän voi piiloutua hyökkääjiltä. Vilks toteaa, että hän on tehnyt piirroksensa, eikä voi syyttää kuin itseään.

Provosointia kannattaa välttää

Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) tarttuu myös aiheeseen. Monet ruotsalaislehdet julkaisivat eilen Vilksin piirroksen uudestaan. Lehtien mukaan kyse oli kannanotosta sananvapauden puolesta. Kuvan näytti myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kulttuuriohjelmassaan.

Lehden mielestä Ihmisten uskonnollisten tunteiden loukkaamista on luonnollisesti vältettävä. Uskontoja on kuitenkin voitava arvostella myös taiteen keinoin, niin kuin Vilks on tehnyt. Sekin lienee useimmille itsestään selvää, että uskonnollisten tunteiden loukkaaminen ei oikeuta väkivaltaan.

Ruotsalaislehtien päätös julkaista kiistelty kuva oli kuitenkin turha mielenosoitus, joka ei välttämättä edistä sananvapautta. Pikemminkin seurauksena saattaa olla rintamien jäykistyminen, jonka jälkeen hedelmällistä keskustelua on entistä hankalampi käydä. Sananvapaudesta ei pidä mediassa tinkiä, mutta provosoimista kannattaa välttää.

Lähteet: YLE uutiset

Lue seuraavaksi