1. yle.fi
  2. Uutiset

Trauma ja stressihäiriö altistavat itsemurhalle

Traumaperäistä stressihäiriötä potevat tekevät itsemurhan huomattavasti muuta väestöä todennäköisemmin, selviää tanskalaisesta tutkimuksesta. Aiemmin stressihäiriö on yhdistetty itsemurha-ajatuksiin ja -yrityksiin muttei toteutuneisiin itsemurhiin.

terveys

Tutkijat seuloivat kaikki Tanskassa vuosina 1994–2006 tehdyt 9 600 itsemurhaa. Itsemurhaan päätyneitä verrattiin 200 000 samanikäiseen ihmiseen. Traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsi 38 itsemurhan tehnyttä ja 95 verrokkia.

Tutkijat havaitsivat traumaperäistä stressihäiriötä sairastaneiden tehneen itsemurhia viisi kertaa enemmän kuin muu väestö. Tämä ei selittynyt toisilla psykiatrisilla sairauksilla eikä esimerkiksi sosiaalisilla eroilla. Jos ihminen kuitenkin sairasti lisäksi masennusta, yhteys oli voimakkaampi kuin kummankaan sairauden vaikutus yksinään.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä. Tutkimus ja aiemmat havainnot viittaavat vahvasti siihen, että traumaperäinen stressihäiriö on itsemurhan tärkeä riskitekijä.

Suomessa itsemurhat ovat vähentyneet viime vuosina, mutta silti joka vuosi yksi mies kahdestatuhannesta ja yksi nainen kahdeksastatuhannesta tappaa itsensä. Traumaperäistä stressihäiriötä potee arviolta 1–11 % väestöstä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi