1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jihad-Jane muutti Ruotsiin murhatakseen pilapiirtäjän

Yhdysvalloissa huoli kotoperäisestä terrorismista on noussut jälleen pintaan. Äskettäin ilmeni, että yhdysvaltalaissyntyinen nainen oli suunnitellut yhdessä muiden ääri-islamistien kanssa ruotsalaisen Muhammed-pilapiirtäjän murhaa. Viranomaisten mukaan nainen oli aktiivisesti etsinyt islamistiyhteyksiä internetistä.

Ulkomaat

Colleen LaRose eli kaksoiselämää; päivisin Philadelphian kupeessa Pennsburgissä vanhusta hoitanut 46-vuotias nainen tunnettiin internetissä nimellä Jihad-Jane, joka suunnitteli ruotsalaisen pilapiirtäjän surmaamista islamistien kanssa. Jihad-Jane halusi tulla marttyyriksi.

Islamistisen kaksoiselämän paljastuttua sekä naapurusto että naisen miesystävä olivat äimistyneitä. Kukaan ei olisi uskonut, että pikku paikkakunnalla olisi voinut tapahtua mitään tämänkaltaista.

LaRosen kaltaisten tavallisten amerikkalaisten radikalisoituminen on jo pitkään ollut Yhdysvaltain viranomaisten huoli. Yksittäisiä tapauksia onkin tullut ilmi tasaisesti. Tähän asti ääriliikkeisiin ja -aatteisiin kääntyneistä valtaosa on ollut miehiä - LaRosea ennen vain kourallinen naisia on joutunut Yhdysvalloissa syytteeseen terrorismista.

LaRose hakeutui internetissä yhteyksiin äärimuslimien kanssa ja ilmoitti haluavansa auttaa kärsiviä muslimeja. Hän löysikin hengenheimolaisia nopeasti - tosin tiettävästi ei mistään järjestäytyneestä terroristiryhmästä.

Viranomaisten mukaan hän sopi yhdessä hengenheimolaistensa kanssa suunnitelmasta murhata ruotsalainen pilapiirtäjä Lars Vilks, joka raivostutti muslimeja piirtämällä profeetta Muhammedin koiraksi pari vuotta sitten.

Nainen muutti Ruotsiin viime elokuussa ja hänen kerrotaan internetissä luvanneen murhata Vilksin oman henkensä uhalla. Hän arveli oman vaalean ulkomuotonsa edesauttavan vapaata liikkumistaan ja soluttautumistaan ympäristöön.

Viranomaiset olivat kuitenkin seuranneet kuukausia Jihad-Janen internetviestintää ja nappasivat hänet viime lokakuussa. Liittovaltion poliisi FBI odotti kuitenkin tähän asti ennen asian julkistamista, jotta tutkinta ei olisi vaikeutunut.

Naiselle on määrä lukea syytteet ensi viikolla. Jos Jihad-Jane todetaan syylliseksi, häntä voi odottaa elinkautinen vankeus ja miljoonan dollarin sakko.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Vilén

Lue seuraavaksi