1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. patsaat

Litmaspatsaan ympärillä vielä paljon epävarmuutta

Jari Litmasen patsaan pitäisi olla pystyssä lokakuussa, mutta hankkeessa on vielä monta mutkaa. Patsaan tarkka paikka on päättämättä ja paljon pienoispatsaita myytävänä, jotta patsas saadaan valmiiksi määräajassa.

Litmasen patsaan paljastus on Lahden Kisapuistossa lokakuun 10. päivänä. Tässä pienoispatsaan taustana on urheilukeskus, jonne veistoksen alunperin piti sijoittua. Kuva: YLE / Tapani Ripatti

Kymppien kympin patsas paljastetaan suunnitelmien mukaan 10.10. 2010 Lahdessa.

Vuosi sitten patsashanke keskeytettiin ja silloista patsasta muotoillut Satu Loukkola lopetti patsaanteon. Nyt hanke käynnistettiin uudellen, taiteilijakin vaihdettiin. Patsaan budjetti on 80 000 euroa ja se toteutetaan kokonaisuudessaan miniatyyripatsaiden myynnillä, kertovat puuhaajat. Tiedottaja on Suomen Palloliitto.

Patsaan pienoismalleja on kahta kokoa: suurempaa, noin 37 senttimetrin kokoista patsasta, tehdään vain kymmenen kappaletta. Pienempää, noin 20 senttimetrin näköispatsasta, tehdään tilausten mukaan – kuitenkin niin, että Litmasen pelaama A-maaottelumäärä ylittyy. Tällä hetkellä tämä tarkoittaa sitä, että pienoispatsaan pienempää versiota tullaan myymään 131 kappaletta, kuvataan tiedotteessa.

YLE Lahden haastattelema FC Reippaan puheenjohtaja Harri Metsänen menee hämilleen, kun kysytään onko patsas samankaltainen kuin Satu Loukkolan työstämä teos.

- Ei se nyt varmaan ihan samanlainen ole. Ja asento on hieman erilainen.

Metsänen menee vaikeaksi kun kysytään miksi taiteilija vaihtui.

- Tää ensimmäinen yritys meni totanoin, kun tuli negatiivista julkisuutta ja sen tyyppisiä asioita. Myös sen takiahan se silloin laitettiin jäihin. Nyt on jouduttu tai katottu tätä ihan puhtaalta pöydältä ja näin. Paikkahan on olemassa ja katsottukin, mutta varmaan tää Kisapuisto-vaihtoehtokin elää. Jalustaa ei vielä ole.

Hankkeen aiemmassa vaiheessa toteutettua varainkeräystä ei jatketa, mutta kansalaiskeräyksestä kertyneet varat käytetään täysimääräisesti uudelleen käynnistyneeseen hankkeeseen. On myös väitetty, että aiemmassa kansalaiskeräyksessä karttuneet 20 000 euroa olisivat menneet kuluihin. Harri Metsänen vakuuttaa, että uuteen patsaaseen rahat löytyvät.

- Patsaista on ihan hyvä määrä varauksia, niitä on ihan hyvä määrä FC Reippaan toimistolla valmiina.

Uuden Jari Litmasen patsaan veistää lahtelainen kuvanveistäjä Reijo Huttu. Huttu on paikallisesti tuttu taitelija, sillä hän on veistänyt mm. Lahdessa olevan patsaan ”Vuosien tuki”.