1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkkipiispat

Kari Mäkinen on uusi arkkipiispa

Turun piispa Kari Mäkinen on valittu niukalla äänten enemmistöllä luterilaisen kirkon seuraavaksi arkkipiispaksi. Kari Mäkinen voitti rovaniemeläislähtöisen professorin Miikka Ruokasen vain 11 äänellä.

Kari Mäkinen. Kuva: Jussi Vierimaa / Kirkon tiedotuskeskus

Äänestyksessä Mäkinen sai 593 ääntä ja Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen 582 ääntä.

Ehdokkaiden julkinen kuva on muodostunut erilaiseksi: Miikka Ruokasta on pidetty puhdasoppisena ja Kari Mäkistä liberaalina.

Paljon huomiota on saanut Mäkisen ja Ruokasen erilainen suhtauminen homoparien siunaamiseen. Turun piispa Kari Mäkinen kannattaa homoparien siunaamista.

Kari Mäkinen on kirkon uudistajan maineessa. Mäkinen suhtautuu kuitenkin Ruokasta maltillisemmin jumalanpalveluksen uudistamiseen. Ruokanen haluaisi kehittää jumalanpalvelusta nykyistä yhteisöllisempään suuntaan.

Piispa Kari Mäkinen on vihitty papiksi vuonna 1979. Hän on toiminut työurallaan seurakuntapastorina Helsingissä, Porissa ja Ulvilassa. Ulvilan kirkkoherran virkaa Mäkinen hoiti vuosina 1994–2005.

Turun tuomiokapitulin pappisasessorina hän oli vuosina 1998–2004. Turun arkkihiippakunnan piispaksi Mäkinen vihittiin vuonna 2006.

Piispa Kari Mäkinen on naimisissa sairaalapastori Eija Mäkisen kanssa ja heillä on neljä aikuista tytärtä.

Arkkipiispan valitsivat 1 226 äänioikeutettua, joista kolmasosa on maallikkojäseniä ja loput pappeja ja lehtoreita. Yli 70 prosenttia valitsijoista tulee Turun arkkihiippakunnasta.

Piispa Mäkisestä tulee järjestyksessä neljästoista arkkipiispa. Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa 2010, kun nykyinen arkkipiispa Jukka Paarma jää eläkkeelle.