1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulensytytin

Paksu pölli ei pala

Laavut tarjoavat retkeilijöille niukasti tarpeita tulentekoon. Jäljellä ovat usein vain paksuimmat pöllit, eikä käyttökelpoisesta kirveestä ole tietoakaan. Kuinka nuotion saa silloin syttymään?

Tulensytytin
YLE / Olli Törönen

Mukana kannattaa kantaa ainakin pienikokoista kirvestä ja tulitikkuja.

- Minulla on aina pieni määrä puita mukana. Niillä saa ainakin alkutulen, jonka avulla isommat alkavat palaa, kertoo luontomatkailuyrittäjä Timo Peltonen.

Sytykkeitä Peltonen kehottaa etsimään ympäriltä. Jokamiehenoikeuksilla ei kuitenkaan saa katkoa puita toisen omistamasta metsästä. Vain maahan pudonneet puut saa käyttää.

- Hyvän pohjan tulelle saa myös riipimällä pieniä risuja kuusen alaoksista ja pyörittämällä niistä kerän. Ne ovat yleensä kuivia.

Jos valmiita sytykkeitä ei ole tarjolla, kannattaa ottaa kirves avuksi.

- Ainakin yksi klapi pitää saada pilkottua aika pieniksi kepeiksi. Koivuhalko yleensä syttyy, jos sen halkaisee kahteen osaan.

Sanomalehti on huono sytyke

Todennäköisesti nuotio ottaa tulta, kun sytykepuut asetetaan isompaa puuta vasten. Myös tuulensuunta kannattaa ottaa huomioon.

- Tietysti niin, että tuuli ennemmin edesauttaa tulen syttymistä kuin estää sitä. Happea sen on saatava, Peltonen muistuttaa.

Moni käyttää sytykkeenä myös sanomalehteä, mutta se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto.

- Sytytyspalat, pahvi tai kevyt paperimassa toimii paremmin, Peltonen vinkkaa.

Keskiajalla tuli saatiin aikaan iskemällä kipinää piikiven avulla. Nykyään piikiveä käyttää enää harva. Sytkäri vai tulitikut?

- Tulitikut vesitiiviisti pakattuina on parempi vaihtoehto. Sytkäri hyytyy kovilla pakkasilla helposti.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Satu Krautsuk

Lue seuraavaksi