Kotimaataan kritisoiva venäläinen dokumentaristi vierailee Suomessa

Tampereen elokuvajuhlilla vieraileva ohjaaja Andrei Nekrasov harmittelee, ettei hänen elokuviaan voida esittää Venäjällä. Nekrasovin tuorein dokumentti Russians lessons kertoo Venäjän ja Georgian sodasta ja Venäjän nykyhallinnon propagandasta. Elokuva esitetään Tampereen elokuvajuhlilla torstaina.

kulttuuri

Pietarilainen elokuvaohjaaja Andrei Nekrasov on tullut tunnetuksi Venäjän nykyhallinnon arvostelijana. Hänet muistetaan erityisesti poloniumilla murhatun venäläisen agentin Aleksander Litvinenkon puolestapuhujana. Nekrasov teki ystävästään ja hänen murhaansa johtaneista vaiheista sekä elokuvan että BBC:ssä esitetyn tv-dokumentin. Nekrasov on nostanut elokuvissaan esille myös murhatun toimittaja Anna Politkovskajan kohtalon.

Nekrasovin ja hän edesmenneen vaimonsa Olga Konskayan uusin elokuva Russian Lessons, Venäjän oppitunti, sai ensi-iltansa Sundance-festivaalilla ja nähdään tuoreeltaan Tampereella.

”Kiihkomielinen nationalismi on Venäjällä ainoa vallalla oleva ideologia”

Venäjän ja Georgian sotaa käytiin elokuussa 2008. Venäjällä kansalle kerrottiin, että Georgia on hyökkääjä ja surmaa siviilejä. Andrei Nekrasovin dokumentissa näytetään, millaisella propagandalla venäläiset saatiin tämä uskomaan ja miten läntinen media pahimmillaan seurasi kiltisti perässä. Elokuvassa haastatellaan sekä siviilejä että sotilaita, käydään tapahtumapaikoilla ja väitetään, että koko Georgian sota oli venäjän turvallisuuspalvelun ja armeijan masinoima hanke.

Nekrasov näyttää dokumentissaan myös todisteita Venäjän armeijan sotkeutumisesta Beslanin koulukaappauksen kaameaan lopputulokseen. Dokumentti kuvaa myös Neuvostoliiton hajoamisen jälkeistä väkivaltaa Georgiassa, jossa ihmiset kertovat jopa etnisistä puhdistuksista. Dokumentissa kuvattujen ihmisoikeusrikkomusten ja sotarikosten jäljet näyttävät johtavan kansallisuusaatteen voimalla valtaansa ylläpitävään Venäjän johtoon. Nekrasov sanookin, että kiihkomielinen nationalismi on tämän päivän Venäjällä ainoa vallalla oleva ideologia. Tällaiset johtopäätökset ovat tehneet Nekrasovin elämän ja työskentelyn Venäjällä yhä vaikeammaksi.

Nekrasovin elokuvia nähdään festivaaleilla ympäri maailmaa - mutta ei Venäjällä

- Pahinta on, etten voi hyödyntää lahjojani maani hyväksi, sillä sitä oikeasti haluaisin tehdä. Minun täytyy etsiä rahoitusta elokuvilleni Venäjän ulkopuolelta ja myös elää siellä, missä voin tehdä työtäni. Esimerkiksi tämän viimeisen elokuvani jälkituotanto tehtiin Norjassa. Tällainen elämäntilanteeni nyt on, sanoo Nekrasov.

Nekrasov ei halua suurennella elokuvansa vaikutusta, mutta näkee, että ehkä se on vaarallinen elokuva tämän päivän Venäjällä.

- Eräät ystävät yrittivät järjestää Russian lessons-elokuvalle näytöksiä Pietariin ja Moskovaan. Elokuvaa ei uskallettu esittää kuin kerran, aihepiiri on liian arkaluontoinen, sanoo Nekrasov.

Vaikka Nekrasovin elokuvia on nähty festivaaleilla pitkin maailmaa ja teatterilevityksessäkin muun muassa Yhdysvalloissa ja Ranskassa, hän sanoo kuitenkin tekevänsä elokuvansa nimenomaan venäläiselle yleisölle. Siitäkin huolimatta, ettei niitä nykyhallinnon aikana näytettäisikään.

Torstaina alkaneet Tampereen elokuvajuhlat jatkuvat sunnuntaihin.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Leena Peltokangas