Chilen presidentti väistyi huippusuosittuna

Maanjäristysten vaivaamassa Chilessä on vaihtunut presidentti. Vasemmistolainen Michelle Bachelet luovutti presidentin paikan oikeistolaiselle Sebastián Piñeralle maan historian suosituimpana presidenttinä.

Ulkomaat
Michelle Bachelet katselee pahoin vaurioitunutta Concepcionin kaupunkia helikopterin ikkunasta.
Michelle Bachelet katsoi helikopterista pahoin vaurioitunutta Concepcionin kaupunkia helmikuun lopussa.Chilen presidentin kanslia / EPA

Chilen ensimmäisen naispresidentin viimeiset päivät korkeassa virassa kuluivat eri tavoin kuin hän olisi toivonut. Sensijaan, että olisi kulkenut juhlimassa päättyvää preidenttikauttaan, hän joutui ratkaisemaan maailman kovimpiin kuuluvan maanjäristyksen synnyttämiä ongelmia.

Michelle Bacheletia on syytetty viivyttelystä helmikuun lopun maanjäristyksen jälkihoidossa. Erityisesti hän on saanut pyyhkeitä siitä, että ei heti lähettänyt armeijaa Concepciónin kaupunkiin, kun ryöstöaalto alkoi pyyhkiä järistyksen tuhoamassa kaupungissa.

Bachelet on selittänyt viivästystä maansa historialla.

- Poliitikolle, joka on taistellut sotilasdiktatuuria vastaan, ei ole helppoa lähettää sotilaita kaduille edes järjestyksenpitoon, hän sanoi. Michelle Bachelet itse joutui pahoin kidutetuksi Augusto Pinochetin diktatuurin aikana, ja hänen isänsä kidutettiin kuoliaaksi.

Presidentti lähetti maanjäristyksessä tuhoutuneeseen Concepcióniin tuhansia sotilaita kolme vuorokautta maanjäristyksen jälkeen.

Kannatus ei järkkynyt

Presidentin viivyttely ei heikentänyt hänen ennätyksellisen suurta suosiotaan Chilessä. Adimark-tutkimuslaitoksen mielipidetiedustelun mukaan presidentti Bacheletin kannatus oli muutama päivä maanjäristyksen jälkeen 84 %. Näin hän jättää torstaina paikkansa Chilen historian suosituimpana presidenttinä.

Bacheletin nauttima korkea suosio on erityisen merkittävä siksi, että naisen kyvyt tehdä tärkeitä päätöksiä kyseenalaistetaan helposti macho-kulttuurin merkitsemässä Chilessä.

Bacheletin keräämästä hyväksynnästä huolimatta hänen edustamansa keskustalais-vasemmistolainen koalitio hävisi tammikuun presidentinvaalit. Oikeisto tuli valtaan ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Chile siirtyi demokratiaan vuonna 1990.

Tätä on selitetty sillä, että Bacheletin kannatus on henkilökohtaista, eikä hänen edustamansa poliittinen ryhmittymä onnistunut lunastamaan kansalaisille antamiaan lupauksia.

Bacheletin presidenttikautena sosiaalisia etuisuuksia kehitettiin ja naisen asema parani monin pikku askelin. Ihmisoikeuksien kunnioittamisen voi niinikään lisätä sulkana Bacheletin hattuun, sillä hänen aikanaan saatettiin alulle satoja oikeudenkäyntejä Augusto Pinochetin diktatuurin aikaisten ihmisoikeusrikosten rankaisemiseksi.

Monen toivomat syvälliset rakenteelliset muutokset kuten koulutuksen ja terveydenhoidon uudistukset jäivät Bachelet'lta kuitenkin tekemättä.

Chilessä sekä koulutus että terveydenhuolto ovat pääosin yksityisiä, ja asettavat kansalaiset hyvin eriarvoiseen asemaan. Eriarvoisuus kuuluukin Latinalaisen Amerikan suurimpiin, vaikka Chilen talous on suhteellisen hyvässä kunnossa.

Johtoon astui suurliikemies

Vaalit voittanut oikeistolainen Sebastián Piñera on monella tapaa edeltäjänsä vastakohta. Bachelet on koulutukseltaan lääkäri ja olemukseltaan äärimmäisen pehmeä. Piñera taas kuuluu Chilen ja jopa koko maailman rikkaimpiin miehiin, ja hänet on monesti yhdistetty Pinochetin diktatuuriin mm. siksi, että hänen veljensä toimi Pinochetin ministerinä.

Piñera omistaa yhden Chilen televisiokanavista, jalkapalloseuran ja suuren osan Chilen lentoyhtiöstä LAN Chilestä. Osakkeiden arvo nousi entisestään, kun tieto Piñeran valinnasta presidentiksi tuli julkisuuteen.

Vielä viime vuonna talouslehti Forbes arvioi Piñeran omaisuuden arvoksi noin miljardi dollaria. Samana päivänä kun Piñera vannoi virkavalansa uutena presidenttinä, Forbes julkaisi uudet luvut. Nyt Piñeran omaisuuden arvo on 2,2 miljardia dollaria, ja hän on sijaluvulla 437 maailman rikkaimpien ihmisten luettelossa.

Piñera on vakuuttanut jatkavansa edeltäjänsä talouspolitiikkaa. Hän lupasi vaalikampanjassaan luoda Chileen puolitoista miljoonaa uutta työpaikkaa, ja nostaa talouskasvun kuuteen prosenttiin. Nyt hänen kaudestaan kuitenkin tulee jälleenrakennuksen leimaama, ja hänen taitonsa entistä eriarvoisemman maan johtamisessa joutuu todella mitatuksi.

Maanjäristyksessä kuoli satoja ihmisiä, puoli miljoonaa rakennusta tuhoutui ja arviolta kaksi miljoonaa ihmistä joutui avun tarpeeseen.

Kansainvälinen Punainen Risti on vedonnut kansainväliseen yhteisöön, jotta vaille kotia jääneiden chileläisten hätäapuun löytyisi noin kymmenen miljoonaa euroa.

Chilen uuden johtajan omaisuuden rinnalla summa tuntuu häviävän pieneltä.

Lähteet: YLE Uutiset / Jaana Kanninen